Geoană evită un anunț explicit. Adjunctul NATO se învârte în jurul candidaturii la prezidențiale

Geoană evită un anunț explicit. Adjunctul NATO se învârte în jurul candidaturii la prezidențiale Mircea Geoană Sursa foto: Facebook

București. Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO, a împlinit cinci ani de la preluarea funcției de la Bruxelles. În acest context, la final de mandat, a anunțat că se pregătește pentru viitor.

Oficialul NATO pare că-și pregătește, cu acest mesaj, lansarea oficială a candidaturii la președinția României. Geoană a evitat, până acum, să vorbească pe acest subiect, având în vedere poziția care îi interzice să se implice politic.

Mircea Geoană se învârte în jurul candidaturii

Actualul secretar general adjunct al NATO amână o discuție pe tema candidaturii sale la alegerile prezidențiale. Așa face și acum, când anunță împlinirea a cinci ani de la preluarea mandatului la Bruxelles. Mircea Geoană a evidențiat relația pe care a avut-o cu Jens Stoltenberg și dificultățile prin care a trecut alianța.

„Se împlinesc 5 ani de la anunţul desemnării mele ca Secretar General Adjunct al NATO. 5 ani de foc, plini de provocări şi momente cruciale pentru pacea şi securitatea noastră. Alături de Jens Stoltenberg, le-am traversat cu calm, metodă şi determinare. NATO este astăzi mai unită şi puternică decât oricând în istoria noastră de 75 de ani”, a transmis Mircea Geoană pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

În finalul postării pe care a făcut-o, Geoană a precizat că odată cu încheierea acestui capitol se pregătește pentru o nouă etapă a carierei sale. Impresia este că face referire la candidatura pentru Cotroceni. Aceasta cu atât mai mult cu cât vorbește despre experiența pe care a acumulat-o în funcția de la Bruxelles.

„Cu ceea ce am acumulat ca experiență la vârful NATO, mă pregătesc cu ambiție și încredere renăscute pentru următorul capitol al vieții și carierei mele”, a mai transmis Mircea Geoană.

Oficialul NATO își pregătește candidatura

Mircea Geoană își pregătește lansarea candidaturii la alegerile pentru funcția de președinte al României. De altfel, sondajele de opinie din ultimii ani îl dau favorit pentru câșigarea celor mai multor voturi. Geoană este prezentat ca învingător indiferente de candidatul cu care va intra în turul secund.

De curând, el a declarat, în contextul summitului NATO de la Washington că este sigur că va mai participa la reuniunile alianței. Dar, a precizat, nu o va face din postura de oficial al alianței. Or, participarea ar fi posibilă doar dacă ar ocupa funcția de președinte al României.

Cu toate acestea, de fiecare dată când a fost abordate direct, Mircea Geoană a evitat să dea un răspuns despre candidatura sa. El s-a limitat să precizeze că nu poate răspunde din motive obiective. Mai exact, este vorba despre funcția pe care încă o deține și care îl împiedică să se implice politic.

Pe de altă parte, la începutul lunii iulie, a cerut Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) să înregistreze marca „Mircea Geoană 2024 președinte”.

Sondaj

Sondaj Geoană Sursa foto: INSCOP

Mircea Geoană favorit în sondaje

Un sondaj de opinie, din luna iunie, arată că secretarul general al NATO este favorit în alegerile prezidențiale, din poziția de independent. Conform INSCOP, Mircea Geoană ocupă primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale. El este cotat cu 26,7%, fiind urmat de Marcel Ciolacu cu 17,8% și Elena Lasconi cu 14,3 dintre voturi. Sondajul a fost realizat la comanda News.ro.

Sondajul arată că pe locul patru se situează Diana Șoșoacă, cu 13.4%, Nicolae Ciucă, cu 11.9%, și George Simion cu 11,2%.

Mircea Geoană ar ieși câștigător, dacă ar intra în turul al doilea, indiferent de contracandidatul său.

Datele au fost culese în perioada 19 - 27 iunie 2024, prin interviuri telefonice, pe un eșantion simplu, stratificat de 1.100 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Revista presei