Irakul se implică în normalizarea dintre Turcia și Siria

Irakul se implică în normalizarea dintre Turcia și Siria

Se înregistrează progrese în cadrul procesului de normalizare a relațiilor dintre Turcia și Siria. Președintele Erdoğan i-a transmis un semnal pozitiv lui Assad, care s-a întâlnit la Damasc cu emisarul special al lui Putin.

Turcia vrea foaie de parcurs pentru Siria

La întoarcerea de la summitul NATO, președintele Erdoğan a declarat: „L-am însărcinat pe ministrul de Externe Hakan Fidan. Împreună cu omologii săi, ministrul nostru va stabili foaia de parcurs pentru tot procesul. Sperăm să înregistrăm progrese pe baza acestei foi de parcurs. Până în prezent, acest proces a evoluat sub auspicii pozitive. Sper că în curând vom face pași pozitivi”.

Ieri, Irakul, despre care se spunea de ceva vreme că încearcă să medieze între Damasc și Ankara în cercurile diplomatice, a oficializat chestiunea.

Irakul mediază între Turcia și Siria

Ministrul irakian de Externe, Fuad Hussein, a declarat că Irakul a luat inițiativa de a media și că au loc contacte intense între cele două părți. Ministrul Hussein a precizat că s-a întâlnit miercuri cu omologul său turc, Hakan Fidan, la Washington pentru a aranja întrevederea la nivel înalt.

Ne puteți urmări și pe Google News

Surse diplomatice cu care am discutat despre întâlnire spun că Turcia este deschisă oricărei inițiative sau oferte care ar putea contribui la normalizarea în regiune.

Dar cine se află în spatele demersului Irakului?

Ministrul de externe Hussein spune că decizia de mediere aparține Irakului și că Irakul nu cere altora permisiunea în ceea ce privește politica internă sau externă.

Ce implicare are Iranul

Dar influența iraniană asupra Irakului este evidentă. În același timp, se știe că în ultima perioada, țările din Golf au derulat negocieri diplomatice profunde de culise cu Bagdadul.

În acest caz, se poate spune că au apărut noi rivali pentru Moscova, care vrea să joace singură rolul de mediator în procesul din Siria.

Acest interes ne arată că posibilitatea retragerii SUA din regiune este luată în serios de toți actorii.

(Autor Melih Altınok, Sabah; Traducerea: Florin Matei, RADOR RADIO ROMÂNIA)