Mark Zuckerberg lasă garda jos pentru Donald Trump. Fostul președinte are undă verde pe Facebook și Instagram.

Mark Zuckerberg lasă garda jos pentru Donald Trump. Fostul președinte are undă verde pe Facebook și Instagram. Donald Trump. Sursă foto: Facebook/DonaldTrump

Statele Unite. Mark Zuckerberg lasă garda jos pentru Donald Trump, care scapă de restricțiile pe platformele de socializare Facebook și Instagram.

Mark Zuckerberg lasă garda jos pentru Donald Trump

Meta, compania deținută de Mark Zuckerberg, a anunțat vineri că elimină măsurile impuse conturilor de Facebook și Instagram ale lui Donald Trump în ianuarie 2023. Gigantul de social media i-a permis fostului președinte american să se întoarcă pe platformele sale după ce l-a interzis timp de doi ani pentru incitare la violență, relatează AFP.

Donald Trump, „în calitate de candidat al Partidului Republican, nu va mai fi supus sancțiunilor sporite de suspendare", a transmis grupul californian într-o actualizare a postării de pe blog din 25 ianuarie 2023.

Ceea ce s-a întâmplat, de fapt, a fost o restricționare pe cele două platforme de socializare. În cazul repetării situației, Donald Trump va fi supus unor sancțiuni mai rapide și mai semnificative (suspendare) în cazul unei noi încălcări a regulilor Meta.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aceste sancţiuni au fost un răspuns la circumstanţe extreme şi extraordinare, şi nu a fost nevoie să fie puse în practică", a subliniat compania.

Facebook si Instagram

Facebook si Instagram. Sursă foto: Freepik

Cum își justifică decizia compania lui Mark Zuckerberg

Meta își justifică decizia prin "responsabilitatea sa de a permite exprimarea politică". Grupul susține că "poporul american ar trebui să îi poată auzi candidații la președinție de pe baze egale". De asemenea, Meta reamintește că convențiile partidelor pentru desemnarea oficială a candidaților se apropie, în special convenția republicană de săptămâna viitoare.

Donald Trump a fost exclus de pe Facebook pe 7 ianuarie 2021, când era încă în funcție, pentru că și-a încurajat susținătorii în timpul atacului asupra Capitoliului din Washington cu o zi înainte. Fostul președinte a fost sancționat pentru că și-a promovat teoria despre "Marea Minciună", acuzații nefondate conform cărora alegerile prezidențiale din 2020 i-au fost "furate". Aceste afirmații au fost considerate pe scară largă drept dezinformare și o provocare la adresa procesului democratic.

Prin eliminarea măsurilor impuse conturilor lui Trump, Meta subliniază importanța exprimării politice și a egalității de șanse pentru toți candidații la președinție. Totuși, grupul avertizează că orice nouă încălcare a regulilor va atrage sancțiuni rapide și semnificative, inclusiv suspendarea.

Donald Trump, interzis pe Facebook și Instagram pentru doi ani

În iunie 2021, Facebook a decis că interdicția lui Donald Trump va dura doi ani, iar acesta va putea reveni pe platformă doar atunci când "riscurile pentru siguranța publică" vor "dispărea". Deși anterior era foarte activ pe Twitter (acum X), unde avea peste 85 de milioane de urmăritori, Donald Trump comunică acum preponderent prin Truth Social. Totuși, propria sa platformă, lansată în 2022, nu a reușit să atragă un public larg.

Conturile sale de Facebook și YouTube au devenit din nou active în martie 2023. Pe profilul său de Facebook, urmărit de 34 de milioane de utilizatori, apar mesaje publicate inițial pe Truth Social, invitații la mitinguri, videoclipuri ale campaniei sale și meme-uri, în special pentru a-l ataca pe rivalul său democrat, președintele Joe Biden.

 

Revista presei