Taxa pentru turiști, majorată. Orașul iubirii devine neîncăpător

Taxa pentru turiști, majorată. Orașul iubirii devine neîncăpător

Veneția. Sistemul experimental de taxare introdus de Veneția pentru turiștii de o zi nu a reușit să reducă semnificativ aglomerația în orașul lagunar. Prin urmare, tarifele vor fi aproape sigur majorate anul viitor, a anunțat vineri Simone Venturini, consilierul municipal responsabil cu turismul și coeziunea socială.

Veneția va mări valoarea taxei pentru turiști

În premieră mondială, faimoasa destinație turistică a introdus în aprilie o taxă de 5 euro (5,44 dolari americani) pentru turiștii de o zi care vizitează orașul în cele mai aglomerate perioade, sperând că această măsură va reduce afluxul de vizitatori. Schema pilot, monitorizată atent de alte atracții turistice europene, a fost aplicată doar timp de 29 de zile și se va încheia duminică. După aceasta, va urma o perioadă de consultare pentru a decide viitorul proiectului. Simone Venturini a declarat că evaluarea inițială a proiectului a fost pozitivă și a confirmat că sistemul va fi reînnoit în 2025. Cu toate acestea, el a recunoscut că orașul a continuat să fie aglomerat.

"În unele weekenduri, numărul de vizitatori a fost mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut... dar nimeni nu se aștepta ca toți turiștii de o zi să dispară miraculos", a spus Venturini pentru Reuters.

"Va fi mai eficient în anii următori, când vom crește numărul de zile și vom mări prețul", a adăugat el, fără să precizeze cât ar putea plăti vizitatorii în 2025.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se vrea descurajarea turiștilor de o zi, din Veneția

Consiliul municipal dorește să descurajeze turiștii care vizitează Veneția doar pentru o zi, în special în weekenduri și în timpul sărbătorilor, când numărul vizitatorilor poate depăși 100.000, de două ori mai mult decât populația locală. Persoanele care au rezervări la hoteluri nu au fost obligate să plătească taxa.

Nu toți locuitorii din Veneția, oraș inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, consideră că acest sistem ar trebui să continue.

"A fost un eșec total. Orașul este încă plin de turiști", a declarat consilierul opoziției Giovanni Andrea Martini, menționând că numărul persoanelor care au plătit taxa a scăzut pe măsură ce s-a răspândit vestea că amenzile anunțate nu au fost aplicate.

Venturini a recunoscut că au fost "foarte puține amenzi, sau probabil nicio amendă", explicând că abordarea inițială a fost una mai relaxată, concentrându-se pe informarea turiștilor.

Veneția

Veneția. Foto: pixabay.com / Samuel Busetto

Atragerea turiștilor care să rămână mai mult timp

Martini a propus un sistem gratuit de rezervare a locurilor pentru vizitatori, care să prevină excluderea familiilor cu venituri reduse, dar să permită monitorizarea sosirilor viitoare.

"Trebuie să putem avertiza oamenii că, dacă vin în anumite zile, nu se vor simți bine", a spus el, adăugând că obiectivul pe termen lung ar trebui să fie atragerea turiștilor care să rămână mai mult timp, o categorie care s-a diminuat în ultimii ani, în contextul creșterii închirierilor pe termen scurt.

Revista presei