Biden, gafe în cascadă la summitul NATO de la Washington

Biden, gafe în cascadă la summitul NATO de la Washington Joe Biden Sursa foto: captura video

Statele Unite. Joe Biden a comis alte două gafe în contextul summitului NATO de la Washington. Greșelile sunt de natură să alimenteze speculațiile cu privire la problemele sale de sănătate.

Susținătorii scenariului retragerii actualului președinte din cursa pentru alegerile din noiembrie au primit un nou argument. Liderul democrat a comis două confuzii chiar în ultima zi a summitului de la Washington. Un număr tot mai mare de susținători ai Partidului Democrat sunt convinși că Biden trebuie să facă pasul în spate.

Joe Biden l-a confundat pe Zelenski cu Putin

Prima gafă a președintelui Statelor Unite, care a atras atenția, s-a produs în timpul întrevederii cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Președintele Joe Biden l-a confundat pe acesta cu Vladimir Putin și i s-a adresat în consecință. S-a întâmplat cu o oră înainte de mult așteptata conferință de presă în care trebuia să demonstreze că este apt să continue. El l-a prezentat pe Volodimir Zelenki cu numele dictatorului de la Kremlin.

„Acum vreau să dau cuvântul preşedintelui Ucrainei, care are mult curaj şi determinare (...) Doamnelor şi domnilor, preşedintele Putin!”, a spus Joe Biden, pe scena summitului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar dacă s-a corectat imediat, gafa lui Joe Biden a atras atenția celor prezenți și a fost preluată de contestatarii săi. Afirmația a provocat consternare în sală şi între jurnaliștii care urmăreau comentariile în direct.

„Preşedintele Putin! Îl vom învinge pe preşedintele Putin. Preşedintele Zelenski. Sunt atât de concentrat pe ideea de a-l învinge pe Putin. Trebuie să ne preocupe asta. Oricum, domnule preşedinte...”, s-a corectat președintele, dându-și seama de greșeală.

O nouă gafă, o oră mai târziu

Ulterior, în timpul conferinței de presă, la finalul summitului NATO, Joe Biden a mai comis o gafă similară. El și-a confundat propriul vicepreședinte, pe Kamala Harris, cu contracandidatul său Donald Trump. În conferința de presă, Biden a avut o prestație destul de sigură, cu voce energică. A prezentat concluziile summitului de la Washington.

La una dintre întrebările jurnaliștilor, referitoare la gafa anterioară, Biden a ocolit răspunsul, zâmbind. El a punctat, în schimb, spunând că liderii NATO i-au mulțumit, la summit, asigurându-l că este motivul pentur care au rămas uniți. Pe măsură ce conferința avansa, însă, a dat semne de oboseală, pierzând din fermitatea vocii. A revenit la anumite subiecte, iar vrând să pară spontan, a făcut mici glume cu jurnaliştii.

Joe Biden a gafat, însă, când a vorbit despte vicepreședintele Kamala Harris. El a răspuns unei întrebări legat de capacitatea vicepreședintei Harris de a-l învinge pe Trump în eventualitatea în care ar candida. El a numit-o pe aceasta „vicepreședintele Trump”, subliniindu-i, totodată, realizările. Este vorba despre problemele legate de dreptul al avort, în principal. Dar, a amintit el, a fost și „un procuror extraordinar”.

„Nu l-aş fi ales pe vicepreşedintele Trump pentru a fi vicepreşedinte dacă credeam că nu este calificată pentru a fi preşedinte (...) Nu aş fi ales-o decât dacă aş fi crezut că este calificată pentru a fi preşedinte. De la bun început, nu am ezitat să spun asta. Ea este calificată pentru a fi preşedinte. Acesta este motivul pentru care am ales-o”, a spus Joe Biden.

Joe Biden nu renunță la candidatură

În timpul conferinței a fost abordat și subiectul renunțării la candidatura la alegerile pentru al doilea mandat la Casa Albă. Joe Biden a precizat că este decis să-și continue cursa prezidențială și că medicii i-au dat asigurări că este într-o formă bună. El a spus că este important să alunge temerile celor care și-au pierdut încrederea în el

„Am făcut trei examene neurologice semnificative şi intense... în fiecare caz, recent, în februarie, şi ei spun că sunt în formă bună. (...) Trebuie să termin treaba asta”, a spus Biden.

Președintele a subliniat că miza acestor alegeri prezidențiale este mult prea importantă pentru viitorul democrației și al Statelor Unite. În sala de conferințe, președintele a fost susținut de secretarul de stat Antony Blinken, secretarul apărării Lloyd Austin, dar și de alți oficiali de rang înalt de la Casa Albă.

Impresiile după conferința de presă

Jurnaliștii au analizat comportamentul lui Joe Biden la conferința de presă. Ei au remarcat că acesta a tușit frecvent, a avut unele bâlbîieli, iar spre final, își întrerupea frecvent răspunsurile înainte de a-și finaliza gândurile. Cam cum fac majoitatea politicienilor români în timpul declarațiilor publice. După conferința de presă, Donald Trump a ironizat bâlbâiala lui Biden, în timp ce alţii au remarcat accesele de tuse.

Pe de altă parte, el a oferit răspunsuri detaliate legat de teme importante. A vorbit despre conflictul Israel-Hamas şi despre necesitatea ca ţările occidentale să producă mai multe arme pentru a contracara Rusia şi China.

Un oficial democrat de rang înalt a declarat pentru CNN că prestaţia preşedintelui a fost mulțumitoare și substanțială. Un al doilea oficial a spus că echipa este „uşurată. În prezent, mai mulți politicieni ai Partidului Democrat au făcut un apel public și i-au cerut lui Joe Biden să se retragă. Este de așteptat ca și alții să-și exprime public îngrijorările cu privire la prestația lui Biden.

Liderii NATO evită subiectul Joe Biden

Liderii europeni ai NATO au evitat să comenteze despre prestația lui Joe Biden în timpul summitului NATO. Preşedintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, și-a anulat conferința de presă de la final ca să nu fie obligat să răspundă la întrebările privind gafa lui Biden.

Cancelarul german Olaf Scholz a evitat să răspundă unei întrbări pe acest subiect exprimându-și speranța că Biden va continua să sprijine ferm Ucraina. El a precizat că anumite scăpări precum cele ale lui Joe Biden nu sunt neobișnuite și că pot fi identificate în declarațiile oricui

Emmanuel Macron a declarat că încurcăturile şi bâlbâielile se întâmplă tuturor. El s-a dat pe sine exemplu în acest sens. Totodată, a precizat că din discuția pe care a avut-o cu Joe Biden a rezultat că acesta poate susține subiecte grele, de interes.

Premierul britanic Keir Starmer a evitat răspunsul legat de gafa lui Biden. El a insistat pe realizările summitului, pe faptul că NATO este într-o poziţie mai puternică. Despre președintele Joe Biden a spus că a avut o întrevedere de aproximativ o oră cu acesta și concluziile au fost pozitive. De asemena, a spus că acesta a condus lucrările summitului și a reușit să-i aducă pe oameni împreună.

Revista presei