Controversatul geniu al matematicii din China, în vârstă de 17 ani, a pus pe jar o țară întreagă

Controversatul geniu al matematicii din China, în vârstă de 17 ani, a pus pe jar o țară întreagă

O elevă chineză în vârstă de 17 ani de la o școală profesională rurală și-a șocat țara clasându-se pe locul 12 din 802 participanți la un concurs de matematică de elită. Însă acum, ea se confruntă cu acuzații de înșelăciune.

Concursurile de matematică sunt o afacere importantă în China. Însă, astfel de competiții captează foarte rar atenția unei întregi țări, așa cum s-a întâmplat anul acesta la Concursul global de matematică Alibaba. Organizat de Alibaba's DAMO Academy și Alibaba Foundation, concursul este gratuit pentru pasionații de matematică din întreaga lume. De obicei, este dominat de specialiști în matematică din instituții prestigioase precum Harvard, Oxford și MIT.

Un geniu al matematicii

Cu toate acestea, în acest an, s-a întâmplat ceva extraordinar. Jiang Ping, în vârstă de 17 ani, a fost singura fată din top 30 după prima rundă a concursului. Mai multe decât atât, a fost și singura ale cărei studii nu s-au axat pe matematică. Improbabilul geniu al matematicii studiază design vestimentar la o școală profesională rurală din provincia Jiangsu. Fata studiază matematica avansată doar ca hobby.

Povestea lui a inspirat întreaga națiune. O fată săracă din China rurală, cu un mediu educațional simplu, a cărei inteligență excepțională și pasiune pentru matematică au ajutat-o să se claseze pe locul 12 printre 802 pasionați de matematică. Toată lumea a îndrăgit-o. În scurt timp, reporterii chinezi s-au adunat în satul natal al fetei pentru a afla mai multe despre ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jiang Ping

Potrivit părinților lui Jiang Ping, aceasta a excelat la matematică încă din gimnaziu. Cu toate acestea, aceasta era singura materie care părea să o intereseze, restul notelor ei erau slabe. Familia nu și-a permis să cheltuiască bani pe meditații, astfel singura opțiune a fost școala profesională. Sau ceea ce mulți din China numesc o "fundătură educațională".

Probabil că tănăra nici nu ar fi visat să se înscrie la concurs dacă nu ar fi fost profesorul ei de matematică, Wang Runqiu. Acesta participase și el la concurs, dar nu reușise niciodată să intre în primii 100. El ar fi văzut potențialul fetei și a introdus-o în matematică avansată. Ea a studiat acest domeniu în paralel cu programul de design vestimentar. Când Wang i-a spus despre acest concurs gratuit de matematică de elită, a decis să își încerce norocul.

Tânăra a fost acuzată de înșelăciune

Publicul a îndrăgit povestea emoționantă a lui Jiang, cum că familia ei tocmai solicitase o alocație de subzistență și cum studenta de 17 ani a trebuit să accepte un loc de muncă cu jumătate de normă în fiecare vară pentru a-și ajuta părinții să ajungă la sfârșitul lunii. Povestea ei incredibilă a fost comparată cu cea din filmul "Good Will Hunting". În film, un geniu autodidact al matematicii lucrează ca îngrijitor la MIT poate rezolva probleme avansate. Dar apoi, lucrurile au început să meargă în jos...

La 18 iunie, renumitul antrenor de matematică Zhao Bin, care a participat de trei ori la concursul de matematică Alibaba, ajungând în finală în toate cele trei ocazii, a postat pe WeChat că incredibilul rezultat al lui Jiang Ping la concursul din acest an a fost 99,99% "fabricat". El era atât de sigur de acuzațiile sale încât a promis că va plăti personal taxele de școlarizare ale lui Jiang Ping dacă aceasta se va dovedi un adevărat geniu al matematicii și va ajunge la universitate. Postarea lui Zhao a devenit virală și a aruncat o umbră asupra imaginii strălucitoare a tinerei de 17 ani. Dar a fost doar începutul.

În acuzațiile sale, Zhao Bin a făcut referire la un videoclip în care Jiang Ping a scris soluția la o problemă de matematică pe o tablă de pe o hârtie răzuibilă. Antrenorul de matematică a evidențiat mai multe probleme legate de procesul de rezolvare al tinerei de 17 ani.

A fost lansată chiar și o petiție

A doua zi, un grup de participanți a lansat o petiție prin care solicita organizatorilor să investigheze performanța lui fetei. Ei au făcut referire la unele dintre problemele citate de Zhao Bin. Dar și la stăpânirea impecabilă de către fata de 17 ani a LaTex, un sistem complex de dactilografiere pentru documente științifice. Cunoașterea LaTex contrazice performanța slabă din înregistrarea video în care apare rezolvând o problemă pe tablă și ridică semne de întrebare cu privire la rezultatul ei la concurs. Cei 39 de petiționari au cerut organizatorilor să prezinte foile de răspuns ale fetei pentru a fi examinate de finaliști și să deschidă o anchetă a unei terțe părți.

Jiang Ping

Profesorul Yuan Xinyi de la Universitatea Peking a postat o analiză lungă în care explică faptul că o elevă de școală profesională care nici măcar nu studiază matematica nu ar putea stăpâni LaTex la nivelul arătat în rezultatele testului lui Jiang Ping. Pentru a înrăutăți lucrurile, documentele scurse au arătat un test de matematică mai vechi pe care Jiang Ping l-ar fi susținut și în care a obținut o medie de 83 de puncte din 150.

Zvonurile au făcut ravagii pe internet

Controversa din jurul performanței lui Jiang Ping în timpul primei etape a Concursului mondial de matematică Alibaba a crescut în ultimele două săptămâni. În mare parte din cauza lipsei de comunicare din partea organizatorilor. La 27 iunie, administrația locală din provincia Jiangsu a confirmat că este în curs o anchetă, dar nimic altceva. Zvonurile cu privire la performanța lui Jiang și la implicarea antrenorului ei, Wang Runqiu, în presupusa ei înșelăciune au făcut ravagii pe rețelele de socializare chineze. Până acum niciuna dintre părțile afectate nu le-a abordat.

Jian Ping a participat recent la cea de-a doua etapă a concursului mondial de matematică care a făcut-o celebră. Însă rezultatele vor fi publicate abia în august, iar controversa în jurul performanței sale rămâne în continuare, potrivit Oddity Central.

Revista presei