Economia Marii Britanii a crescut mai mult decât se aștepta, în luna mai, iar noul prim-ministru de stânga, Keir Starmer, promite să ridice rata de creștere a PIB.
Produsul Intern Brut a crescut cu 0,4% în luna mai față de luna precedentă, au arătat joi datele Biroului național de statistică al Regatului Unit. Comparativ cu creșterea de 0,2% așteptată de un consens al economiștilor intervievați de Wall Street Journal.
Economia Marii Britanii, în creștere accelerată
Revenirea din luna mai sugerează că economia Regatului Unit a avut o performanță mai puternică decât se aștepta în prima jumătate a acestui an, după ce s-a contractat în a doua jumătate a anului 2023. Cel mai recent dintr-o serie de eșecuri pentru economie a venit sub forma unei creșteri bruște a prețurilor la energie și alimente, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, și a unei creșteri puternice a ratelor dobânzilor. Banca Angliei a încercat să stăpânească această creștere a inflației.
Problemele economice ale Regatului Unit datează de mai mult timp, de la criza financiară globală din 2008 și 2009. Acestea includ scăderea investițiilor în afaceri după votul din 2016 pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană.
Susținut de o largă majoritate parlamentară, noul guvern speră să revigoreze soarta economiei. Însă, se confruntă cu o serie de constrângeri, inclusiv cu niveluri ridicate ale datoriei.
"Creșterea... este acum misiunea noastră națională", a declarat șefa Trezoreriei, Rachel Reeves, la începutul acestei săptămâni. "Nu există timp de pierdut".
Reeves - prima femeie care ocupă această funcție - a promis să revizuiască legile de planificare ale Marii Britanii, să construiască sute de mii de locuințe noi și să permită construirea de parcuri eoliene pe uscat.
Dar Reeves a declarat că guvernul nu va crește impozitul pe venit sau impozitul pe vânzări pentru a strânge fonduri în vederea îmbunătățirii serviciilor publice în curs de deteriorare sau a reducerii lungilor liste de așteptare din sistemul de sănătate al țării. În schimb, acesta speră să obțină mai multe venituri fiscale de pe urma unei creșteri economice mai rapide.
Speranțele guvernului laburist
Guvernul laburist a declarat, de asemenea, că va respecta normele fiscale care vor reduce probabil cheltuielile.
Guvernul speră, de asemenea, că o mai mare stabilitate politică va sprijini creșterea. Aceasta urmează unei perioade deosebit de turbulente în politica britanică, care a avut cinci prim-miniștri de la votul pentru Brexit din 2016. Potrivit unor economiști, o majoritate guvernamentală în Camera Comunelor ar trebui să facă posibilă o perioadă mai liniștită. Aceasta poate oferi o mai mare siguranță întreprinderilor care iau decizii de investiții.
"Marea majoritate a lui Keir Starmer și câștigurile generale ale partidelor de stânga din parlament ar trebui să se traducă într-un mediu politic stabil, mai calm, care să stimuleze afacerile și investițiile străine", a declarat Robert Wood, economist șef pentru Marea Britanie la Pantheon Macroeconomics.
După o contracție în ultimele șase luni ale anului 2023, PIB-ul a crescut cu 0,9% în cele trei luni până în mai. Aceasta este cea mai rapidă creștere din ianuarie 2022, înainte de invazia Rusiei în Ucraina.
Producția industrială a crescut
În mai, producția industrială a crescut cu 0,2% pe lună, în timp ce serviciile au crescut cu 0,3%. Construcțiile au crescut la cel mai rapid ritm din aproape un an, a declarat ONS.
"Economia a crescut puternic în luna mai, toate sectoarele principale înregistrând creșteri. Mulți comercianți cu amănuntul și angrosiști au avut o lună bună. Ambii au revenit după o lună aprilie slabă", a declarat Liz McKeown, directorul ONS pentru statistici economice.
Într-adevăr, creșterea s-a redresat mai rapid decât se aștepta. Iar economia se apropie de o aterizare ușoară, a declarat în această săptămână Fondul Monetar Internațional. Inflația a coborât la niveluri controlabile, iar șomajul este aproape de minime record.
Noul guvern ar putea primi în curând un impuls suplimentar dacă Banca Angliei va reduce dobânda cheie în următoarele luni. Investitorii se așteaptă la acest lucru. FMI a declarat că, deși economia va crește probabil cu doar 0,7% în acest an, creșterea ar trebui să se accelereze la 1,5% în 2025, pe măsură ce scăderea costurilor de împrumut și creșterea veniturilor reale stimulează cheltuielile.
Rata anuală a inflației a atins obiectivul de 2% al băncii centrale în mai. Acest lucru s-a întâmplat după ce a scăzut de la un maxim de 11,1% în octombrie 2022.
Cu toate acestea, BOE a menținut luna trecută rata dobânzii cheie la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani, preconizând că inflația va crește din nou în a doua jumătate a acestui an.
Economistul șef al băncii, Huw Pill, a declarat miercuri că datele recente indică faptul că inflația ar putea rămâne ridicată pentru mai mult timp decât s-a anticipat. Chiar dacă, probabil, va reduce rata cheie în viitor.
"Mai avem încă ceva de lucru", a spus el, conform The Wall Street Journal.