La Ostrița, Cernăuți, a fost inaugurată Aleea Gloriei Eroilor Români, căzuți pe câmpurile de luptă din Ucraina
- Angelina Olaru
- 9 iulie 2024, 22:32
La Ostrița, regiunea Cernăuți, a fost inaugurată o alee, în memoria eroilor români, originari din localitate, căzuți în războiul ruso-ucrainean. Chiar la intrarea în comună, primăria de acolo a instalat 13 plăci comemorative, cu portretele tinerilor care și-au pierdut viețile pe front. Cu această ocazie, preoții din Ostrița au oficiat un parastas de pomenire a eroilor. La eveniment au fost prezente familiile îndoliate, cu flori și lumânări, precum și locuitori din comuna bucovineană, solidari cu mamele, soțiile și copiii care au suportat pierderea oamenilor dragi.
13 eroi români, comemorați în comuna de baștină
Numele celor 13 militari, de naționalitate români, morți pe front, au fost scrise în limba ucraineană, respectându-se legislația lingvistică a statului vecin. Pavel Calancea, Sergiu Ilii, Valeriu Moraru, Dimitrie Moraru ș.a. sună altfel, fiind considerați eroii Ucrainei.
„Fiecare dintre cei căzuți au luptat cu cinste, așa că trebuie să le cinstim memoria, pentru că ei au stat până la urmă în fața inamicului, privind în ochii morții”, spun reprezentanții Primăriei Ostrița, citați de BucPress.
Primarul Vasile Țurcan a mărturisit că pentru Aleea Eroilor a ales un loc frumos, chiar la intrarea în localitate. „Cine va veni la Ostrița, să se oprească, să se uite la această alee, la portretele tinerilor morți pe front. Avem un număr mare de cetățeni români care luptă, în prezent, pe câmpurile de luptă. Șase dintre ei sunt pierduți fără urmă”, a spus Vasile Țurcan, pentru TVR Moldova.
Mame, soții și copii îndoliați își plâng morții fără vină
„Am făcut acest memorial, ca amintire pentru tot satul. Este o mare durere pentru toată lumea. Cine va trece pe lângă acest memorial, își va face cruce și va spune o rugăciune”, a afirmat Mihai Iutiș, parohul bisericii din Ostrița, pentru același canal mediatic.
Mai multe mame și soții îndoliate din Ostrița au oferit interviuri pentru TVR Moldova. Valentina Gorenco, mama unui soldat căzut pe front, a mărturisit că „fiul ei a fost un tată și un soț foarte bun. A fost și un gospodar care nu a dus lipsă de nimic”.
Lilia Zaiț, mama unui ostaș, care a murit în război: „E foarte dureros. Este de nedescris durerea unei mame care și-a pierdut copilul”.
Natalia Moraru, văduva: „Am rămas și mamă, și tată pentru copii. Cel pe care l-am pierdut nu vrea ca noi să suferim. Din cer ne vede.”
Vasile Țurcan, primarul de Ostrița: „Avem un număr mare de cetățeni români care luptă, în prezent, pe câmpurile de luptă din Ucraina”
Cei 13 români din Ostrița, căzuți pe câmpurile de luptă din războiul ruso-ucrainean, au fost onorați prin păstrarea unui minut de reculegere de locuitorii comunei. În semn de recunoștință și pentru alinarea durerii familiilor îndoliate, autoritățile au conferit titlul de cetățeni de onoare ai comunei tinerilor morți pe front.
Localitatea Ostrița, raionul Herța, are o populație majoritar românească, cu peste 15 000 de locuitori. De la începutul războiului ruso-ucrainean, numai din regiunea Cernăuți, au murit peste 1200 de bucovineni, conform TVR Moldova.