Scandalul testelor antidrog. Condițiile în care șoferii pot primi permisul înapoi

Scandalul testelor antidrog. Condițiile în care șoferii pot primi permisul înapoi DrugTest. Sursa foto: politiaromana.ro

România. Controversele legate de testele antidrog ale Poliției Române continuă. Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a anunțat condițiile în care șoferii pot primi permisul auto înapoi.

Teste antidrog. Solicitare către minister

Reprezentantul MAI susține că, șoferii ale căror rezultate nu sunt disponibile în 72 de ore, pot primi permisul auto înapoi. În acest sens, Executivul ar fi primit o solicitare de stabilire a unei astfel proceduri.

În următoarea perioadă, varianta urmează să fie analizată de ambele părți. Dacă acestea vor ajunge la un acord, mecanismul ar putea fi cuprins într-un act normativ.

„În şedinţa Guvernului de astăzi, condusă de premierul României, (...) acesta ne-a solicitat un mecanism, o soluţie, astfel încât, în 72 de ore de la momentul recoltării probelor biologice sau testului iniţial în stradă care a ieşit pozitiv şi ulterior s-a procedat la recoltarea probelor biologice, să avem un răspuns”, a precizat Despescu.

Ce variante are conducătorul auto

Dacă șoferul este supus testului antidrog, iar rezultatul este pozitiv, acesta este condus la spital pentru prelevarea probelor. Potrivit secretarului de stat, șoferul nu poate scăpa de această procedură nici dacă refuză să meargă la unitatea medicală.

„În acele 72 de ore, şi dacă a ieşit la aparat pozitiv, şi dacă refuză, se procedează la retragerea permisului de conducere ca măsură administrativă de înlăturare a unui pericol imediat, până la obţinerea rezultatului - fără dosar penal”, a spus reprezentantul MAI, la Digi 24.

Șoferi, test antidrog

Codul Rutier. Sursa foto: Pixabay

Test antidrog. Contextul în care rezultatele pot fi considerate probe la dosar

Aparatele Drugtest folosite de Poliția Rutieră pot indica doar prezența unei substanțe interzise. Restul aspectelor ce țin de categoria substanțelor sau cantitate pot fi stabilite în urma analizelor medicale. De altfel, acestea sunt singurele care pot constitui probe la dosar.

De asemenea, reprezentantul MAI a vorbit și despre medicamentele care pot influența rezultatele testelor antidrog. Bogdan Despescu a precizat că șoferii ar trebui să discute cu medicii și să se informeze vizavi de tratamentul medicamentos pe care îl iau.