A început prima etapă de înscriere la liceu, în Republica Moldova

A început prima etapă de înscriere la liceu, în Republica Moldova Liceeni. Sursa Foto: Arhiva EVZ

În Republica Moldova a început prima etapă de depunere a cererilor pentru înscrierea la liceu din partea absolvenților de gimnaziu.

Câți elevi s-au înscris la liceu în prima zi

Elevii din municipiul Chișinău au depus, în prima zi de admitere la licee pentru anul de studii 2024-2025, peste 2100 de cereri pe platforma escoala.chisinau.md.

Primăria Chișinău a anunțat că prima etapă de depunere a dosarelor cu actele necesare pentru înscrierea la concursul de admitere în învățământul liceal va fi posibilă până pe data de 15 iulie.

Absolvenții de școală gimnazială pot să-și depună cererile de admitere în învățământul liceal la cel mult trei instituții simultan.

Probele de concurs pentru instituțiile de învățământ cu admitere pe bază de probe suplimentare. Acestea vor avea loc pe data de 16 iulie.

Când vor fi anunțate rezultatele

Ulterior, între 17 și 19 iulie, va avea loc concursul dosarelor pentru admiterea în învățământul liceal. Această etapă presupune calcularea mediilor de concurs și stabilirea listei finale a elevilor admiși.

Rezultatele admiterii la liceele din Chișinău și din întreaga Republică Moldova vor fi anunțate pe 20 iulie.

Cea de a doua etapă de depunere a actelor pentru locurile rămase vacante în învățământul liceal se va desfășura între 1 și 4 august.

teze, elevii, liceu

Sursa foto: Arhiva EVZ

Concursul de dosare pentru a doua etapă de admitere în învățământul liceal va avea loc pe 5 august, iar rezultatele vor fi publicate pe 6 august.

Ulterior, pe 10 august, vor fi făcute publice rezultatele finale ale sesiunii de admitere la liceu, la Direcția Generală Educație Tineret și Sport.

Cum se face admiterea la liceu în Republica Moldova

Potrivit Metodologiei de admitere a elevilor în învățământul liceal, instituțiile de învățământ din Republica Moldova stabilesc nota minimă de concurs, dar care nu poate să fie mai mică de nota 6,00 pentru liceele cu frecvență, cu clasele X-XII și de nota 5,00 pentru liceele cu frecvență redusă, clasele X-XIII.

Nota minimă de concurs pentru fiecare liceu se stabilește prin decizia Consiliului profesoral, în etapa de aprobare a planului de admitere în liceu.