Bucureștenii ar putea vota de patru ori, în decembrie. Nicușor Dan vrea referendum

Bucureștenii ar putea vota de patru ori, în decembrie. Nicușor Dan vrea referendum Primarul Capitalei. Sursa foto: Facebook

București. La scurt timp după ce a fost reconfirmat în fruntea Primăriei Capitalei, Nicușor Dan a anunțat că va organiza două referendumuri locale. Unul pe problema urbanismului, iar al doilea pe distribuția bugetară la nivelul Primăriei Generale și cele de sector.

Nicușor Dan solicită organizarea unui referendul local

Nicușor Dan a explicat că rezultatul referendumului se constituie într-o soluție pentru două probleme majore ale Capitalei. Urbanismul în primul rând, iar în al doilea rând bugetul la nivel de sectoare și de primărie generală.

Traficul infernal din Capitală, susține Nicușor Dan, poate fi rezolvat odată cu soluționare proiectului de urbanism. Primarul General a explicat că traficul intră în atribuțiile Primăriei Capitalei, dar de fapt, problema rezidă din modul în care se construiește în București.

Și cum edilul general dă autorizații de construcție pe o suprafață de numai 7% a orașului, Nicușor Dan opinează că nu este normal ca în aceste condiții PMB să fie cea care decontează problemele traficului din București.

Nicușor Dan

Edilul Capitalei. Sursa foto: Facebook

Referendum pentru rezolvarea traficului infernal din Capitală

Motiv pentru care va organiza un referendum local prin care va cere ca PMB să devină singura autoritate la nivel de Capitală care poate da autorizații de construire. În acest fel, problema traficului ar deveni responsabilitatea totală a PMB.

„Dar, elementele care afectează traficul vin din modul în care se construiește, și primarul general dă autorizații numai pe 7% din suprafața orașului, și atunci, bineînțeles că dacă am avea inspectorat de stat în construcții, care ar reglementa, ar fi altfel.

Dar nu îl avem, si atunci eu doresc să dau autorizație de construire pentru a avea responsabilitatea totală pe trafic. Asta e prima problemă”, a declarat Nicușor Dan.

Nicușor Dan

Nicușor Dan. Sursa foto: Wikipedia

Nicușor Dan și problema bugetului

A doua problemă pe care Nicușor Dan vrea să o soluționeze prin referendum datează de cel puțin două decenii. Are în prim plan dările pe care bucureștenii le plătesc. Edilul general reclamă faptul că o mare parte din taxele colectate ajung în vistieriile primăriilor de sector.

Or, în aceste condiții bugetul fragmentat în șapte părți nu permite realizarea proiectelor de anvergură de care Capitala are nevoie. „Și a doua problemă este, și nu e de acum, durează de cel puțin 20 de ani, din impozitele și taxele bucureștenilor o parte mult prea mare se duce la sectoare.

Și în felul ăsta avem 7 primării care au fiecare niște bugete așa și așa. Și nimeni nu face proiectele mari de care orașul are nevoie. Deci astea sunt cele două probleme”, a adăugat primarul.

Când ar putea vota bucreștenii referendumul local

În privința chestiunilor administrative, Nicușor Dan are nevoie de acceptul consilierilor generali. Aceștia vor supune la vot data referendumului și întrebările. Separat de aspectele administrative, organizarea unui referendum implică o mare cantitate de resurse umane și financiare, motiv pentru care Nicușor Dan va cere sprijinul partidelor din GMB.

Pe de altă parte, în luna decembrie electoratul va vota de trei ori, și de patru ori în cazul bucureștenilor, asta în cazul în care ideea propusă de Dan se concretizează. Cu mențiune că edilul Capitalei a sublinat faptul că în cazul în care referendumul local ar fi organizat simultan cu alegerile legislative sau prezidențiale costurile s-ar diminua.

Ne puteți urmări și pe Google News