Industria germană, prăbușire fără precedent. Colapsul e aproape

Industria germană, prăbușire fără precedent. Colapsul e aproapeSursa Foto: Twitter/X

Producția industrială a Germaniei a scăzut în luna mai. Acest lucru este rezultatul încetinirii producției de automobile, după ce creșterea înregistrată în acest sector la începutul acestui an a dispărut.

Producția din industria germană a scăzut cu 2,5% pe lună în mai, pe o bază ajustată sezonier și calendaristic, mult mai slabă decât creșterea de 0,1% din aprilie, a declarat vineri agenția germană de statistică Destatis. Economiștii se așteptau la o scădere mult mai mică, de 0,2%, potrivit unui sondaj The Wall Street Journal.

Economia germană are de pierdut

Producția a crescut la începutul anului 2024, ajutând cea mai mare economie a Europei să crească cu 0,2% în primul trimestru, după o contracție semnificativă la sfârșitul anului trecut.

Cu toate acestea, producția a stagnat acum la trei luni. Acest lucru sugerează că orice redresare va dura probabil mai mult decât se aștepta. Mai ales după ce comenzile industriale primite au scăzut în datele publicate joi. Producția a fost cu 6,7% mai mică decât în aceeași lună a anului trecut.

Datele au fost un "duș rece pentru optimiști", a declarat Carsten Brzeski, economist la ING. El a adăugat că economia germană pierde din nou viteză cu mult înainte de a atinge viteza maximă.

Producția din industria auto din Germania a scăzut cu 5,2% în mai, față de o creștere de 4,5% în aprilie. Totodată, producția de utilaje a scăzut cu 5,9%.

Sectorul industrial a avut de suferit

Sectorul industrial a suferit în ultimii ani de pe urma invaziei Rusiei în Ucraina. Războiul pus capăt dependenței Germaniei de gazul rusesc ieftin și a dus la creșterea vertiginoasă a costurilor energiei.

O parte din acest efect a început să se estompeze, producția din ramurile mari consumatoare de energie - care includ întreprinderi precum producția de produse chimice și de metale - crescând cu 3,5% în perioada martie-mai comparativ cu cele trei luni anterioare. Acest lucru sugerează că sectorul este stimulat de scăderea prețurilor la energie.

BCE a redus dobânda după cinci ani

Cu toate acestea, condițiile financiare au slăbit, de asemenea, întreprinderile producătoare, ratele ridicate ale dobânzilor Băncii Centrale Europene reducând investițiile.

BCE abia a început să își relaxeze politica monetară. În iunie, BCE a redus dobânda cheie pentru prima dată în ultimii cinci ani, de la 4,0% la 3,75%. Astfel, banca a încercat să relanseze activitatea economică în zona euro cu 20 de națiuni.

Cu toate acestea, președintele băncii centrale, Christine Lagarde, a declarat că este puțin probabilă o reducere la următoarea reuniune din iulie. De asemenea, ea a adăugat că BCE va acționa cu prudență.

În timp ce inflația se apropie de țintă în zona euro, presiunile salariale încăpățânate mențin prețurile serviciilor ridicate.

"Ne va lua timp să adunăm suficiente date pentru a fi siguri că riscurile unei inflații peste țintă au trecut", a declarat Lagarde săptămâna aceasta la forumul de politică al băncii centrale din Sintra, Portugalia.

Având în vedere că starea de spirit în rândul întreprinderilor producătoare se înrăutățește, conform sondajelor recente efectuate în rândul întreprinderilor, și că preocupările legate de perspectivele politice, atât pe plan intern, cât și în străinătate, se amplifică, sectorul pare din ce în ce mai fragil, potrivit The Wall Street Journal.

Ne puteți urmări și pe Google News