ANAF intervine în forță. Agenția stabilește din oficiu cotele CAS și CASS pentru persoanele fizice

ANAF intervine în forță. Agenția stabilește din oficiu cotele CAS și CASS pentru persoanele fiziceANAF. Sursa foto: Arhiva EVZ

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a propus recent un proiect de ordin prin care stabilește din oficiu contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate datorate de persoanele fizice care nu le-au declarat pentru anul fiscal 2023.

ANAF apasă accelerația în ceea ce privește colectarea veniturilor de la contribuabili. Pe luna mai, agenția a anunțat că a obținut un plus de 1,7 miliarde lei (141,0%) la colectarea CASS. Și la CAS evoluția este pe plus – cu aproape 0,7 miliarde de lei (107,9%).

Se pare însă că, deși a depășit estimările Ministerului Finanțelor în ceea ce privește încasările de venituri bugetare, nu este de ajuns. Așa că, la începutul lunii iulie ANAF a anunțat un proiect de ordin prin care stabilește din oficiu valoarea contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) și a contribuțiilor de asigurări de sănătate (CASS).

Pe cine vizează măsura ANAF

Proiectul anunțat recent completează un ordin anterior al președintelui ANAF, nr. 2547/2019. Acesta prevedea că, în cazul CAS-urilor, măsura se va aplica persoanelor fizice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

- au realizat venituri din activităţi independente şi/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale.

- au estimat pentru anul fiscal de impunere un venit net anual cumulat mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute, dar acesta este cel puțin egal cu valoarea respectivă.

- nu au depus declarațiile privind contribuţia de asigurări sociale datorată pentru anul fiscal de impunere.

În cazul stabilirii din oficiu a cotelor CASS, condițiile prevăzute de ordinul 2547/2019 sunt similare, cu excepția primului criteriu. Astfel, acesta prevedea că procedura se aplică persoanelor care au realizat venituri din:

- activităţi independente.

- drepturi de proprietate intelectuală.

- asocierea cu o persoană juridică contribuabil.

- cedarea folosinţei bunurilor.

- agricultură, silvicultură, piscicultură.

- investiţii.

- alte surse.

În proiectul ANAF de anul acesta, se precizează că: „Prezenta procedură se aplică persoanelor fizice care nu şi-au îndeplinit obligaţia declarării contribuţiei de asigurări sociale, respectiv a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, potrivit prevederilor Codului fiscal, în anul fiscal 2023.”

Care va fi baza de calcul

Modificările introduse de ANAF vizează și baza anuală de calcul în funcție de care se vor calcula cotele contribuțiilor.

Astfel, pentru CAS, baza de calcul este de:

- 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice. Aceasta se aplică în cazul veniturilor realizate a căror valoare cumulată este între 12 (inclusiv) și 24 de salarii minime brute.

- 24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice estimative. Se aplică în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 de salarii minime brute.

În cazul CASS, baza de calcul este de:

- 6 salarii minime brute pe ţară, pentru veniturile realizate cuprinse între 6 (inclusiv) și 12 salarii minime brute.

- 12 salarii minime brute pe ţară, pentru veniturile realizate cuprinse între 12 (inclusiv) și 24 de salarii minime brute.

- 24 de salarii minime brute pe țară, pentru veniturile realizate cel puțin egale cu 24 de salarii minime brute.

În funcție de aceste plafoane, ANAF stabilește din oficiu valoarea contribuțiilor datorate și emite o Decizie de impunere. (Modelele propuse și modifcărule sunt disponibile aici.)

Care sunt condițiile de plată

ANAF a stabilit și termenele în care trebuie achitate sumele de plată. Astfel, dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare. Dacă data comunicării este între 16 și 31, termenul este până la data de 20 a lunii următoare.

Proiectul mai prevede însă și o excepție. Aceasta se aplică dacă contribuabilii depun Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale, în termen de 60 de zile de la Decizia de impunere din oficiu. În astfel cazuri, decizia se desființează.

Modalitățile de plată sunt standard: în numerar sau cu cardul la unitățile Trezoreriei, prin mandat poștal, virament sau online.

Ne puteți urmări și pe Google News