Numărul total al plăților din bugetul statului sare de 11.000.000. Cumva, toți suntem bugetari!

Numărul total al plăților din bugetul statului sare de 11.000.000. Cumva, toți suntem bugetari!

Ministerul Românilor de PretutindeniDeși este expert în criptosecuritate și nicidecum statistician, Ionuț Riteș a elaborat o analiză foarte interesantă pentru infofinciar.ro. Concluzia, lasă să se înțeleagă autorul, lasă să se înțeleagă un lucru uimitor: cumva, toți suntem bugetari... Iată câteva dintre cele mai interesante pasaje:

Aceste rânduri nu sunt ironice ci doar subliniază noblețea poporului roman manifestată prin grija acordată cetățenilor săi, de a conecta familiile de români la o sursă comună și anume la bugetul de stat. Acest lucru nu înseamnă că cineva ar fi neîndreptățit în a primi bani de la stat. Este posibil să fie neîndreptățit prin faptul că nu primește suficient. Unii primesc mai mult, alții mai puțin, după puterile statului ori după gradul de contributivitate al persoanei în cauză.

Cei care sunt conectați la bugetul de stat pot fi împărțiți în două categorii principale: angajați bugetari și beneficiari de prestații sociale.

A fi bugetar

A fi bugetar înseamnă, în general vorbind, a lucra în sectorul public, adică în instituții și organizații finanțate de stat. Angajații sunt plătiți din fondurile publice, ce provin din taxele și impozitele colectate de guvern.

Locurile de muncă ale bugetarilor includ, printre altele, funcționari publici, profesori, polițiști, medici din sistemul public de sănătate, lucrători în cultură și sport, militari și angajați ai administrațiilor locale și centrale.

La începutul anului 2024, statisticile reliefau faptul că, numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România a fost de 1.291.792, în ușoară scădere față de 2023.

https://www.capital.ro/cati-bugetari-sunt-de-fapt-in-romania-s-a-publicat-cifra-exacta.html

https://www.bugetul.ro/cati-romani-lucreaza-la-stat-la-inceputul-lui-2024-mii-de-oameni-au-devenit-bugetari-in-ultimele-luni/

(...)

Pensionarii

Aruncând o privire în cotidian, găsim pensionarii, care fac parte din categoria persoanelor care beneficiază de asigurări sociale, mai exact de medicamente gratuite, internări și tratamente gratuite, transport local gratuit, transport cu CFR și autobuze / autocare parțial gratuit.

De asemenea, o parte dintre pensionari, beneficiază de completarea venitului din pensie cu sume care le asigură încadrarea în venitul minim de incluziune. Pensionarii care beneficiază de o pensie sub 2.000 lei, primesc ajutor social pentru încălzire și alimente, tot din bugetul de stat.

Aceștia nu sunt considerați bugetari în sensul strict al cuvântului, deoarece nu sunt angajați activi ai sectorului public. Bugetari îi putem numi pe acei pensionari care beneficiază de cumulul pensiei cu salariul, în cazul în care își continuă activitatea profesională într-o instituție de stat.

(...)

Asistații sociali, fac parte dintr-o categorie a politicilor publice și sociale, fără a fi considerați bugetari. Această categorie beneficiază de diverse forme de asistență socială oferită de stat pentru a le asigura un nivel minim de trai. Asistența socială este un sistem de suport destinat persoanelor și familiilor care se confruntă cu dificultăți economice și sociale, care împiedică asigurarea nevoilor de bază.

Conform datelor furnizate pentru Cotidianul Adevărul de către Ministerul Muncii la 23 aprilie 2024, în România erau 236.864 beneficiari ai venitului minim de incluziune, ce înlocuiește fostele ajutoare sociale.

https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/romania-asistatilor-sociali-mii-de-beneficiari-de-2356640.html

La mititica

Persoanele aflate în detenție fac parte dintr-o categorie a populației aflată sub supravegherea și custodia sistemului de justiție penală. Acestea sunt deținute în instituții de detenție precum închisori sau centre de reeducare, în funcție de natura și gravitatea infracțiunilor comise.

Deținuții nu sunt considerați bugetari. Ei nu se încadrează în categoriile obișnuite beneficiare de asistență socială, dar statul este responsabil de întreținerea și supravegherea lor.

Ministrul Justiției a declarat la finele anului 2023, cu prilejul vizitei la Penitenciarul Rahova, că, în acest moment, în sistemul penitenciar din România, avem un număr de 23.555 de deținuți.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/cati-detinuti-are-in-acest-moment-romania-gorghiu-doar-445-dintre-ei-sunt-femei-2552185

Datele oferite de către Administrația Națională a Penitenciarelor, arată că astăzi, 8 iunie 2024, sunt 24.106 persoane private de libertate.

https://anp.gov.ro/blog/lnk/statistici/

(...)

Oameni bătuți de soartă

Persoanele cu dizabilități care sunt angajate în instituții publice și primesc salariul din bugetul de stat pot fi considerate bugetari.

Cei care primesc ajutoare sociale sau alte forme de sprijin financiar din partea statului, fără a fi angajați în instituții publice, nu sunt considerați bugetari. Chiar dacă primesc o indemnizație. În acest sector sunt peste 860.000 de persoane cu dizabilități.

https://romania.europalibera.org/a/indemnizatie-persoane-cu-dizabilitati-accentuate-gradul-2/32056595.html

Euronews România, potrivit datelor Ministerului Muncii, ridică cifra la peste 900.000 de români. Toți cu grad de handicap.

https://www.euronews.ro/articole/numarul-persoanelor-cu-dizabilitati-in-crestere-in-romania-anul-trecut-peste-900

(...)

Nu afectează bugetul

Conform datelor, numărul acestor persoane este destul de mic și nu afectează în mare măsură bugetul.

https://www.cnpp.ro/indemnizatii-acordate-in-baza-unor-legi-cu-caracter-special

Populația rezidentă la 1 ianuarie 2023 a fost de 19.054.548 persoane. Așa ne arată datele Institutului Național de Statistică conform Tempo online matricea POP105A.

Conform datelor oficiale ale Ministerului de Externe, în 2021, în străinătate trăiau, cu reședință sau domiciliu, 5.705.942 de români. Însă oficiali din Ministerul Românilor de Pretutindeni, indică faptul că aproximativ 9.700.000 de români sunt plecați în afara frontierelor.

https://www.dcnews.ro/cati-romani-mai-sunt-in-romania-vs-cati-sunt-in-diaspora-chirieac-dupa-ce-carciu-i-a-zis-cifrele-n-am-fost-atat-de-multi-nici-pe-vremea-lui-ceausescu-video_960629.html

https://www.agerpres.ro/politica/2019/07/24/mrp-numarul-total-al-romanilor-de-pretutindeni-este-de-aproximativ-9-700-000--345784