Anul electoral, gaură în bugetul statului. Scenariu sumbru pentru economia României
- Mădălina Sfrijan
- 1 iulie 2024, 17:35
Situația economică a României stârnește îngrijorare în afara granițelor. Reprezentanții UniCredit Bank susțin că deficitul bugetar al țării va depăși pragul de 7% din PIB, cu toate că era așteptat ca acesta să înregistreze scăderi. De altfel, anul electoral va conduce la o gaură în bugetul de stat, spun experții.
Deficit bugetar. Estimări îngrijorătoare pentru anul viitor
Cei de la UniCredit Bank susțin că situația fiscală a României se înrăutățește în acest an. Potrivit acestora, țara noastră va avea un deficit bugetar de peste 7% din PIB, valoare atinsă și în perioada pandemiei.
Experții spun că salvarea ar putea veni din creșterea taxei pe valoarea adăugată, a celor percepute pe proprietate sau mărfuri. De asemenea, UniCredit Bank susține că în 2026 se va introduce și taxarea progresivă.
Ce se va întâmpla în anul 2025
Anul electoral va aduce schimbări semnificative în economia României. Conform planului inițial, Executivul ar fi trebuit să reducă deficitul la 5% din PIB, spre deosebire de 6,6%, prag înregistrat în anul 2023. Efectele cheltuielilor asumate în acest an vor fi resimțite puternic în 2025, spun experții.
„Din cauza alegerilor parlamentare care vor avea loc foarte târziu în acest an, vedem acum riscul ca deficitul bugetar să depășească 7% din PIB în 2024, cu excepția cazului în care guvernul reduce cheltuielile sau decide să facă arierate. Acestea din urmă ar afecta eforturile de anul viitor de a strânge băierile pungii”, au anunțat reprezentanții UniCrediBank, arată Profit.ro.
Deficit bugetar. Creșterea pensiilor și a salariilor, aspect esențial
Economiștii sunt de părere că anul electoral și organizarea celor patru rânduri de alegeri sunt două dintre aspectele care vor acutiza problema deficitului bugetar.
De asemenea, estimarea ING Bank susține aceeași ipoteză. Reprezentanții băncii susțin că deficitul bugetar ar atinge 6,5% la finalul lunii decembrie.
De cealaltă parte, șeful Executivului dă asigurări că TVA-ul nu va crește. În schimbare , economiștii susțin că TVA-ul ar putea fi majorat în sectorul alimentar și farmaceutic.