Tarife mai mici pentru transportul de energie spre și dinspre Ucraina și Republica Moldova
- Iuliu Vlădescu
- 28 iunie 2024, 09:31
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) de la București a anunțat reducerea tarifului reglementat aplicat de Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, la toate tranzacțiile de import, export și tranzit de energie electrică programate cu Republica Moldova și Ucraina.
Tarife mai mici pentru transportul de energie
Decizia vine în contextul în care, din luna septembrie a anului 2022, tariful reglementat pentru schimburile de energie electrică cu țările vecine României a fost majorat semnificativ, de mai multe ori. Întâi tariful a crescut de la 0,6 la 1,2 euro/MWh, plus TVA, pentru ca ulterior să ajungă la 3 euro/MWh, plus TVA.
În același timp, schimburile de energie electrică cu Republica Moldova și Ucraina s-au intensificat masiv după desprinderea celor două sisteme energetice de cel al Federației Ruse și s-au sincronizat cu rețeaua interconectată a Europei continentale. Evenimentul s-a petrecut în martie 2022, imediat după ce regimul Putin a lansat ofensiva pe scară largă împotriva Ucrainei.
Ucraina are nevoie de tot mai multă energie, în urma atacurilor din Rusia
Apoi, din toamna anului trecut, când Rusia a început să atace sistemul energetic ucrainean, nevoia Kievului de energie a crescut masiv, iar exporturile de energie din România spre Ucraina s-au majorat și mai mult, adăugându-se livrările sub forma ajutoarelor de avarie.
De atunci, Transelectrica a încasat peste 3 milioane de lei doar în primul trimestru al anului de la Ukrenergo, din ajutoarele de avarie acordate, atunci când infrastructura energetică ucraineană a fost afectată de atacurile rusești.
ANRE precizează că, din cauza distrugerii unor centrale vitale, Ucraina e acum nevoită să importe aproape zilnic energie de la România sau Republica Moldova. Iar, cum normele UE prevăd că operatorii de transport și de sistem din spațiul comunitar să primească, pentru costurile aferente găzduirii fluxurilor de energie electrică transfrontaliere în rețelele lor, compensații, OTS-urile din UE contribuie cu bani la un fond comun, contribuția fiecăruia fiind proporțională cu raportul dintre valoarea absolută a fluxurilor nete înspre și dinspre sistemul său național de transport și suma dintre valoarea absolută a fluxurilor nete înspre și dinspre toate sistemele naționale de transport.
Cum se fac compensările
Aceste compensații acoperă pierderile de energie aferente găzduirii fluxurilor transfrontaliere de electricitate, dar și costurile cu investițiile pentru întărirea rețelelor necesare.
Țările terțe, în schimb, precum Republica Moldova și Ucraina, au de plătit o taxă de utilizare a sistemelor de transport de energie din UE, stabilită în fiecare an la nivelul contribuției estimate per megawatt-oră pe care operatorii de sisteme de transport dintr-o țară UE ar trebui să o verse la fondul comun menționat pe baza fluxurilor transfrontaliere. Iar operatorii de transport din statele terțe își recuperează taxa de la exportatorii și importatorii naționali de energie.