România primește un miliard de euro pentru un domeniu vital

România primește un miliard de euro pentru un domeniu vital Sebastian Burduja.Sursa foto: arhiva EVZ

Ministerul Energiei a anunțat, marți 25 iunie, că România a primit prin Fondul de Modernizare prima tranșă în valoare de 1,1 miliarde de euro pentru dezvoltarea și modernizarea rețelelor de distribuție a energiei electrice și a rețelei de transport gaze naturale.

Finanțare uriașă obținută de ministerul Energiei

Ministerul Energiei a mai precizat că în suma respectivă sunt incluse și finanțările pentru viitoarele proiecte stabilite prin Contracte pentru Diferență. Totodată, trebuie menționat că, în comparație cu celelalte state din regiune, ministerul Energiei a primit cea mai mare finanțare, respectiv 37% din totalul fondurilor.

Alături de România, au mai primit finanțări pentru același sector state precum Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia. De asemenea, un alt aspect care trebuie precizat constă în faptul că Fondul de Modernizare reprezintă un instrument vital pentru tranziția spre energia verde și pentru modernizarea infrastructurii energetice.

Sebastian Burduja

Sebastian Burduja Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Comisia Europeană a alocat României 1,1 miliarde de euro

În cele 12 luni de mandat de la ministerul Energiei, Sebastian Burduja a reușit să finanțeze investiții în valoare de 25 de miliarde de euro. „Ne concentrăm pe promovarea apelurilor deja lansate prin Fondul pentru Modernizare şi PNRR pentru autoconsum, stocare în baterii, reabilitare reţea energie electrică, modernizare reţea de termoficare şi modernizare CET-uri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar şi pe demararea unor noi apeluri prin care oferim oportunitatea mediului privat şi celui public să obţină finanţări pentru implementarea unor proiecte de eficienţă energetică, cât şi pe lansarea schemei pentru contracte pentru diferenţă (CFD)", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

eoliene

Energie eoliană. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul Energiei va lansa licitațiile care viează Contractele pentru Diferență

Nu în ultimul rând, Burduja a anunțat că ministerul Energiei are în plan lansarea licitație care vizează Contractele pentru Diferență. Astfel, în perioada imediat următoare se vor pune la punct ultimele detalii privind direcționarea sumelor pentru investițiile în energie eoliană și cea solară, raportat la numărul de proiecte cu finanțare prin PNRR și prin Fondul pentru Modernizare.

Executivul European sprijină prin intermediul programului amintit anterior producția energiei electrice din surse alternative precum și modernizarea rețelelor energetice, potrivit Agerpres.