Ziarist albanez, despre relația lui Florian Coldea cu Edi Rama. Tăcerea Guvernului de la Tirana

Ziarist albanez, despre relația lui Florian Coldea cu Edi Rama. Tăcerea Guvernului de la Tirana Florian Coldea. Sursa foto Arhiva EVZ

Ziaristul albanez Vladimir Karaj, membru al unei rețele internaționale de jurnaliști, a vorbit despre legăturile mai puțin cunoscute ale lui Florian Coldea cu guvernul din Albania.

Coldea este protejat de autoritățile din Albania

În urma cercetărilor DNA cu privire la activitățile nelegale ale rețelei generalilor SRI Coldea-Dumbravă, jurnalistul albanez Vladimir Karaj a solicitat guvernului albanez un răspuns oficial privind activitatea fostului general SRI, Florian Coldea, în Albania. Deși guvernul nu a oferit prea multe detalii, se pare că, după acuzațiile ce i-au fost aduse de autoritățile din România, fostul general SRI a fost luat sub protecția guvernului albanez, conform Antena 3 CNN.

Mai mult, prim-ministrul albanez a menționat că a beneficiat de consiliere în materie de securitate din partea lui Coldea.

Întrebat dacă fostul general SRI își continuă activitatea de consilier pentru guvernul albanez, jurnalistul a declarat că nu există un document care să ateste încetarea legăturilor de colaborare dintre părți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jurnalistul precizează că guvernul albanez n-a răspuns la o serie de întrebări cheie precum momentul în care a început colaborarea dintre fostul general SRI și autoritățile din Albania sau dacă aceasta continuă. Potrivit unui comunicat oficial al autorităților albaneze, „Florian Coldea a oferit servicii de consiliere mai multor guverne și organizații prin intermediul biroului său de consultanță”.

Relații obscure între Coldea și fostul premier al Albaniei

Vladimir Karaj a confirmat că guvernul albanez a menționat colaborările lui fostul general SRI, dar nu a oferit detalii despre posibile colaborări cu alte guverne. El a subliniat că nu este clar contextul colaborărilor fostului general SRI, fie cu guvernul albanez, fie cu alte entități, în condițiile în care, în prezent, autoritățile din Albania au contacte strânse cu NATO, cu SUA, cu Franța.

„Nu știm și nu se explică pentru că atenția noastră s-a concentrat asupra faptului că ar fi fost consilier al premierului Edi Rama", precizează jurnalistul Vladimir Karaj, pentru Antena 3 CNN.

Sali Berisha, fost președinte și premier al Albaniei, a dezvăluit într-un interviu acordat jurnalistei Ana-Maria Roman de la Antena 3 CNN, că Florian Coldea este consilierul premierului Edi Rama pentru activități obscure.

„Vedeți, presa românească a scris că Rama a fost, din anii 90, un confident al generalului Coldea. Generalul Coldea cu siguranță a fost angajat pentru activitățile obscure ale lui Edi Rama și Taulant Balla, pentru că nimeni nu știa despre activitatea sa în Albania. Și nimeni nu știe cu cât este plătit generalul Coldea”, a declarat Berisha.

Edi Rama, Florian Coldea

Edi Rama. Sursa foto: Platforma X

Legături cu cartelul Sinaloa din Mexic

Berisha susține că a găsit un document semnat de Engjell Agaci, secretarul general al consiliului de miniștri, care îl numește pe Coldea consilier pe probleme de securitate. Berisha a afirmat că numele lui Coldea a apărut în presă ca legătură între Edi Rama și cartelul Sinaloa din Mexic, menționând un document semnat de Agaci, o persoană cu activități dubioase, care l-a prezentat pe fostul general SRI în cercuri înalte, inclusiv generalului Lisi de la Guardia di Finanza. Între timp, Edi Rama a acceptat faptul că l-a primit în biroul său pe unul dintre liderii Sinaloa din Mexic, Luftar Hysaj, căruia i-a oferit o licență pentru un cazino în Valona.

Întrebat despre rolul lui Coldea în aceste activități, Berisha a spus că presa românească a relatat despre legătura sa cu Rama din anii '90. El a acuzat că Taulant Balla și Coldea sunt implicați în activități obscure pentru Edi Rama.

Implicare în activități dubioase

În final, Berisha a menționat că Dorian Duçka, consilier privat și fost vice-ministru al lui Rama, alături de Coldea, sunt implicați în activități dubioase. Iar relația sa cu Coldea urmează să fie investigată. Duçka a reprezentat și legătura dintre Edi Rama și șeful de contrainformații FBI pentru New York, McGonigal. "Duçka a fost un om care a lucrat cu McGonigal, condamnat acum de tribunalul din Washington pentru dosarul Albania, aproximativ trei ani de închisoare. Dar care a fost combinația cu Duçka şi Coldea urmează să fie investigat Sunt consilieri oficiali ai lui Edi Rama," a menționat Berisha în interviul său la Antena 3 CNN.