Capcanele din piața imobiliară. La ce ar trebui să fie atenți cumpărătorii

Capcanele din piața imobiliară. La ce ar trebui să fie atenți cumpărătorii Sursa foto: Arhiva EVZ

Achiziționarea unei locuințe ideale poate reprezenta o adevărată provocare. Specialiștii în imobiliare le recomandă cumpărătorilor să analizeze piața în detaliu și să alte toate detaliile legate de proprietatea în care vor să investească.  Deși majoritatea celor care vor să își cumpere o casă țin cont de preț și utilități, aceste informații nu sunt suficiente înainte de încheierea contractului.

Criteriile de care să ții cont atunci când vrei să cumperi o casă

Unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România a conceput o listă de criterii pentru cei care fac investiția într-o casă nouă. Cumpărătorii sunt îndemnați să studieze piața și să ceară informații legate de utilități, dar și despre construcție.

Piața imobiliară, casă

Sursa foto: Dreamstime

Specialiștii le recomandă celor care vor să facă o astfel de investiție să fie atenți la capcanele din piața imobiliară. Este vorba despre locuințele scoase de mult timp la vânzare, însă nu au fost cumpărate. În spatele acestor anunțuri se pot ascunde strategii ale unor agenții sau ale proprietarilor, spun specialiștii.

„Atunci când vine vorba de alegerea locuinţei pentru următorii 20-30 de ani, nu există «cel mai important lucru» de luat în considerare; cel mai bine este să cumulaţi cât mai multe criterii posibil pentru a avea cea mai largă perspectivă. Aceste zece principale criterii reprezintă numai vârful icebergului. Fiţi prudenţi faţă de apartamentele aflate de mult timp la vânzare, ar putea avea vicii ascunse”, spune dezvoltatorul Tagor, arată imobiliare.ro.

Poziționare și acces

Poziționarea locuinței este extrem de importantă în timpul selecției. Dezvoltatorii imobiliari spun că toți cumpărătorii trebuie să aibă în vedere rapiditatea cu care pot ajunge la un drum principal.

„Indiferent de cât de intens este traficul, un drum principal asigură o viteză de deplasare mai mare decât drumurile secundare”, arată dezvoltatorul.

Piata imobiliară, apartamente, casă

Sursa foto: Pixabay

Utilităţile și structura locuinței

Caracteristicile legate de  sistemul de canalizare și cel de evacuare a apei pluviale sunt esențiale, iar cumpărătorii nu ar trebui să le omită. Astfel, aceștia trebuie să se informeze legat de realizarea acestora, precum și despre structura construcției. Dezvoltatorii trebuie să respecte toate standardele din domeniu, având în vedere că țara noastră are o activitate seismică relativ crescută.

„Înainte de a te decide pentru o anumită locuinţă, asigură-te că a fost bine construită. Verifică structura de beton, stâlpii şi grinzile. Întreabă dacă pereţii sunt autoportanţi, solicită informaţii despre contractor şi constructor. Evită clădirile cu pereţi interiori din rigips simplu, care sunt mai puţin rezistenţi şi slab fonoizolanţi.”, mai spun specialiștii.

Compartimentarea și finisajele

Detaliile legate de compartimentarea locuinței ar trebui să fie avute în vedete de cei care vor să cumpere o casă sau un apartament. De asemenea, finisajele ar trebui să se afle pe lista curiozităților viitorilor proprietari. Aceștia sunt îndemnați să ceară informații legate de materialele utilizate pentru zugrăvirea pereţilor. Totodată, sistemele de încălzire şi climatizare sau ferestrele ar trebui verificate cu mare atenție.