Purtătorul de cuvânt al armatei din Israel a stârnit mari controverse. Declarațiile care au încins spiritele

Purtătorul de cuvânt al armatei din Israel a stârnit mari controverse. Declarațiile care au încins spiritele

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a descris drept „o perdea de fum destinată publicului” ideea că Hamas, împotriva căruia luptă Israelul în Gaza, ar putea să fie „eliminat”. Declarația lui Daniel Hagari a atras imediat un cvasi-apel la ordine, din partea guvernului.

Autoritățile israeliene par în continuare divizate

„Hamas este o ideologie, nu putem elimina o ideologie. A spune că vom face să dispară Hamas înseamnă a crea o perdea de fum destinată publicului”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari într-un interviu acordat canalului de televiziune israelian 13.

În timp ce guvernul israelian pare divizat de câteva săptămâni în privința acestei chestiuni, legate de viitorul Fâșiei Gaza odată cu încheierea războiului, amiralul Hagari a adăugat: „Dacă nu oferim o alternativă, la sfârșitul zilei, vom avea Hamas la putere în Gaza”, arată L`Orient Le Jour care preia integral o știre AFP.

„Distrugerea capacităților militare și a guvernului Hamas este unul dintre obiectivele de război definite de cabinetul de securitate, prezidat de prim-ministrul Benjamin Netanyahu”, a reacționat rapid biroul premierului Netanyahu într-o declarație concisă.

Ne puteți urmări și pe Google News
Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu. Sursa Foto: Arhiva EVZ

„IDF este evident obligată să facă acest lucru”, adaugă textul, cu referire la armata israeliană.

Daniel Hagari a făcut declarații „clare și explicite”

Ulterior, armata israeliană a publicat un comunicat de presă conform căruia purtătorul de cuvânt a „în declarațiile sale [...] a vorbit despre distrugerea Hamas ca ideologie și idee”, adăugând că declarațiile sale au fost „clare și explicite”. „, și că „orice altă afirmație ar echivala cu scoaterea lucrurilor din context”.

Mișcarea islamistă palestiniană, considerată organizație teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană și Israel, cere o încetare permanentă a focului și o retragere totală a Israelului din Gaza înainte de orice eliberare de ostatici.

Statele Unite încearcă între timp să realizeze un armistițiu care să permită eliberarea ostaticilor ținuți în Gaza în schimbul palestinienilor închiși de Israel, dar premierul Netanyahu continuă să repete că va continua războiul până la eliminarea Hamas.

Războiul a izbucnit pe 7 octombrie când comandourile Hamas care s-au infiltrat în sudul Israelului din Fâșia Gaza au efectuat un atac care a dus la moartea a 1.194 de persoane, majoritatea civili, potrivit AFP. Ca răzbunare, armata israeliană a lansat o ofensivă asupra Fâșiei Gaza care a provocat moartea a 37.396 de persoane, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătății din guvernul Gaza condus de Hamas.