Solstițiul de vară 2024: Începe vara astronomică cu cea mai lungă zi din an. Tradiții și superstiții

Solstițiul de vară 2024: Începe vara astronomică cu cea mai lungă zi din an. Tradiții și superstiții Solstițiul de vară. Sursa foto: Pixabay

Solstițiul de vară marchează începutul verii astronomice în emisfera nordică și începutul iernii astronomice în emisfera sudică. Durata zilei va fi de 15 ore și 32 de minute, iar a nopţii de numai 8 ore și 28 de minute.

Solstițiul de vară 2024 începe joi, de la ora 23.51

Solstițiul de vară va avea loc pe 20 iunie, de la de la ora 23.51. În această zi longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°. De asemenea, emisfera nordică va avea cea mai lungă zi a anului, Soarele atingând cea mai înaltă poziție pe cer. Mai mult, anul acesta va fi cel mai timpuriu solstițiu de vară din ultimii 228 de ani.

Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o miscare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri. Axa polilor păstrează (în prima aproximaţie) o poziţie fixă în spaţiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33'. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.

Denumirea de solstiţiu („Soarele stă”) este dată de faptul că, la data respectivă, are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopţi albe”, potrivit astro-urseanu.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Solstițiul de vară 2024 începe joi, de la ora 23.51.

Tradiții și superstiții

Din cele mai vechi timpuri, solstiţiul de vară a constituit un mare prilej de bucurie şi sărbătoare. După momentul Solstiţiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă.

Solstiţiul de vară este din vechime legat de strângerea primelor recolte. Încep să se aprindă focurile pentru Noaptea de Sânziene. Se fac la răspântii, pe locul cel mai înalt, lângă ape stătătoare, pentru îndepărtarea bolilor şi a necazurilor. Animalele domestice se trec prin foc pentru purificare, iar torţe aprinse se poartă pe câmpuri, pentru a îndepărta dăunătorii. În plus, este o perioadă bună din an pentru organizarea nunţilor.

Solstiţiu De Vară, Foc, A ArdeSolstițiul de vară. Sursa foto: Pixabay

Pentru ţărani, această zi este foarte importantă pentru prognoza vremii. În credinţa populară, se crede că, dacă plouă de Sf. Ioan Botezătorul (Sânziene) sau după, este de rău augur deoarece următoarele 40 de zile va ploua neîncetat, deci recolta de grâu, alune de pădure şi salată va fi distrusă, potrivit etnologului Ion Ghinoiu, în volumul ”Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român”.