Republica Moldova riscă să piardă un sportiv calificat la Jocurile Olimpice. Acuzații de dopaj

Republica Moldova riscă să piardă un sportiv calificat la Jocurile Olimpice. Acuzații de dopaj

Veste proastă pentru sportul din Republica Moldova. Calificată la Jocurile Olimpice de Vară, ce vor fi găzduite în acest an, de capitala Franței, Paris, Alisa Glinska, participantă la echitație, riscă să fie descalificată.

Sportiva din Basarabia a fost testată pozitiv la dopaj cu substanțe Clasa S5 (diuretice și agenți de mascare).

Glinka a fost testată pozitiv la Finala Cupei Mondiale 2024 de la Riyadh, la scurt timp după ce a născut al cincilea copil. A obținut un scor de 62.873% în Grand Prix, nereușind să se califice pentru freestyle. Suspendată din 22 mai 2024, Glinka este stabilită în Germania, alături de Rudolf Widmann. Eurodressage a încercat să o contacteze pe Glinka, dar nu a primit niciun răspuns.

Republica Moldova riscă să rămână fără un sportiv calificat la Jocurile Olimpice

Basarabia a obținut un loc individual pentru Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, dar Glinka ar putea pierde șansa de a concura dacă suspendarea ei nu este ridicată. Federația Ecvestră din Moldova poate aloca locul următorului călăreț calificat, cu condiția ca acesta să fi obținut scorurile necesare: un minim de 67% de două ori, de la un judecător L4 și ca medie de la toți judecătorii într-un test Grand Prix la două evenimente CDI diferite, între 1 ianuarie 2023 și 24 iunie 2024, după cum anunță jurnal.md.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, luna trecută s-a înregistrat o performanță istorică pentru sportul din Republica Moldova. Jucătorul de tenis de masă Vladislav Ursu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, din această vară.

O calificare istorică

Este pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice când un sportiv din Basarabia reprezenta țara la această probă, după cum se preciza într-un comunicat al Ministerului Educației și Cercetării (MEC).

Republica Moldova are 14 sportivi calificați la Jocurile Olimpice de Vară de la Paris: Anastasia Nichita, Irina Rîngaci, Victor Ciobanu, Valentin Petic, Mariana Draguțan (toți – lupte), Serghei Tarnovschi, Daniela Cociu, Maria Olărașu (toți – canoe), Dan Olaru (tir cu arcul), Alisa Glinka (echitație), Anna Dulce (tir), Marin Robu (haltere), Zalina Marghieva (atletism) și Vladislav Ursu (tenis de masă), conform diez.md.

Primul sportiv moldovean calificat la Jocurile Olimpice din 2024 a fost Dan Olaru, la proba tir cu arcul. Anterior, acesta ne-a mai reprezentat țara la Jocurile Olimpice de la Londra (2012) și la cele de la Tokyo (2021), la aceeași probă.