Vladimir Putin merge în Coreea de Nord. Prima vizită după foarte mulți ani

Vladimir Putin merge în Coreea de Nord. Prima vizită după foarte mulți ani Kim Jong-un și Putin. Sursa foto: kremlin.ru

Vladimir Putin va efectua între 18-19 iunie o vizită oficială în Coreea de Nord, pentru prima dată după mai bine de două decenii. Vestea a fost confirmată de oficialii de la Kremlin.

Vladimir Putin, vizită de stat în Coreea de Nord

Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord, este în pregătiri intense pentru a-l întâmpina pe omologul său  rus, Vladimir Putin, care va ajunge în țara sa pentru prima dată după 24 de ani.

Vestea a apărut în presa străină inițial pe surse, însă a fost confirmată de oficialii de la Kremlin.

„La invitația președintelui Afacerilor de Stat al RPDC, Kim Jong Un, Vladimir Putin va efectua o vizită de stat în Republica Populară Democrată Coreea în perioada 18-19 iunie”, a transmis Kremlinul, potrivit Sky News.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce urmărește Kim Jong Un de la această întâlnire

Conform presei ruse, se speculează că Vladimir Putin ar putea efectua săptămâna aceasta un turneu care ar include și Vietnamul. Aceasta va fi prima vizită a liderului de la Kremlin la Phenian în ultimii 24 de ani și ar reprezenta un gest de reciprocitate după vizita lui Kim în Extremul Orient rus în septembrie anul trecut, marcând un summit ruso-nord-coreean neobișnuit.

Potrivit agenției citate, Kim dorește să profite de vizita lui Putin pentru consolidarea relațiilor țării sale cu Moscova. Acesta l-a primit personal pe președintele sud-coreean Moon Jae-in în septembrie 2018 și, alături de soția sa, Ri Sol-ju, pe președintele chinez Xi Jinping în iunie 2019, amintește Yonhap.

Kim Jong-un, Coreea de Nord

Kim Jong-un și Vladimir Putin. Sursa Foto: Arhiva EVZ

S-ar face pregătiri intense pentru primirea lui Vladimir Putin

Se așteaptă ca președintele rus să fie întâmpinat la aeroport printr-o ceremonie care va include intonarea imnurilor naționale ale Rusiei și Coreei de Nord, salve de focuri și inspectarea gărzii de onoare nord-coreene. Yonhap speculează că ar putea avea loc o paradă într-un vehicul deschis, cu saluturi adresate unei mulțimi entuziaste la plecare de pe aeroport, într-o manieră similară cu vizitele lui Moon și Xi. În noiembrie 2018, președintele cubanez Miguel Diaz-Canel a fost onorat cu o paradă similară.

Președintele Coreei de Nord ar putea decide să utilizeze limuzina Aurus Senat, pe care a primit-o cadou de la Putin la începutul acestui an. Acest gest ar putea demonstra legătura specială dintre cei doi lideri și ar putea submina sancțiunile internaționale care interzic Coreei de Nord primirea de articole de lux.

Putin va fi probabil găzduit la Palatul pentru Oaspeți Kumsusan, la fel ca și Xi în 2019. Acest palat este înconjurat de un lac și de o alee printre copaci. Înainte de construirea acestuia, Coreea de Nord utiliza Palatul pentru Oaspeți Bekhwaon pentru oaspeții de rang înalt. Acolo au fost cazați foști președinți sud-coreeni cum ar fi Kim Dae-jung și Roh Moo-hyun, fostul premier japonez Junichiro Koizumi și fostul președinte american Bill Clinton.

Imagini recente din satelit furnizate de compania americană Planet Labs arată că ambele palate au suferit modificări, indicând posibilitatea folosirii acestora pentru summitul și cazarea lui Putin.

Pentru delegația rusă este posibil să fie organizate și spectacole artistice. Imaginile din satelit au dezvăluit structuri mari instalate în Piața Kim Ir Sen din centrul Phenianului, locul obișnuit pentru paradele militare nord-coreene.

Vladimir Putin ar putea să viziteze și Turnul Eliberării sau un parc memorial din capitală, unde ar putea aduce un omagiu soldaților sovietici căzuți în războiul din 1950-1953 împotriva sud-coreenilor și a forțelor ONU conduse de SUA.