Apa din sticlele de plastic expuse la soare. Pericolele ascunse, explicate de specialiști
- Bianca Ion
- 15 iunie 2024, 14:34
În zilele toride de vară, apa este cel mai bun remediu pentru a ne răcori. Într-o societate în care plasticul a devenit omniprezent, consumul apei îmbuteliate pare o opțiune convenabilă și sigură pentru mulți. Însă puțini sunt conștienți de riscurile ascunse atunci când sticlele de plastic sunt expuse la soare.
De ce ar trebui să eviți apa din sticlele de plastic expuse la soare
În zilele călduroase de vară, avem mereu alături o sticlă de apă, fie că suntem în mișcare, în mașină sau pe plajă. De obicei, sticla este din plastic, pentru că apa într-o sticlă de sticlă este greu de transportat și incomodă. Cu toate acestea, medicii avertizează că recipientele din plastic ar trebui fie să fie ferite de expunerea directă la soare, fie să fie golite rapid.
Medicii avertizează că radiațiile ultraviolete pot altera compoziția apei, făcând-o nepotrivită pentru consum, iar sticlele de plastic nu ar trebui expuse la soare mai mult de două-trei ore.
Sub influența razelor solare, bacteriile se pot înmulți în apa din orice recipient. Recipientele din plastic nu doar accelerează acest proces, dar și agravează situația. Aceeași concluzie este susținută și de autorii unui studiu publicat în revista „Food and Chemical Toxicology”.
Cercetătorii au analizat apa păstrată în recipiente de plastic la temperaturi între +26 și +30 °C și au observat că, pe de o parte, plasticul se poate descompune la temperaturi ridicate, iar pe de altă parte, apa poate conține metale grele eliberate din recipient.
„Evaluarea riscului pentru sănătate pentru toate mărcile de apă îmbuteliată a relevat o posibilă toxicitate sub forma prezenței cromului, cadmiului, plumbului, arsenicului și nichelului. Riscul cancerigen asociat cu cromul, arsenicul și nichelul indică un potențial cancerigen”, scriu oamenii de știință.
Semnele care îți arată că nu mai trebuie să bei apa îmbuteliată în sticlele de plastic
Apa degradată poate fi recunoscută prin mirosul neplăcut, gustul amar sau acru, precum și prin prezența sedimentelor sau a particulelor. Este absolut interzis să consumi acest tip de apă deoarece poate cauza otrăviri.
Pentru a preveni consecințele neplăcute, apa ar trebui să fie depozitată într-o sticlă opacă de unică folosință, care nu permite luminii solare să pătrundă. De asemenea poate fi folosit chiar și un termos.
Pericolele ascunse
- La fabricarea plasticului se folosește o substanță chimică numită Bisfenol A, care are efecte nocive asupra hormonilor sexuali, în special în cazul femeilor. Substanțele chimice din recipiente din plastic pot afecta ovulația și pot cauza tulburări hormonale sau pot contribui la apariția cancerului.
- Aceeași substanță este responsabilă și pentru apariția unor probleme de sănătate precum obezitatea, infertilitatea și atacurile de panică.
- În plus, conform unui studiu recent, în astfel de recipiente pot exista până la 80.000 de bacterii, motiv pentru care este recomandat să evităm contactul cu substanțele nocive și să folosim recipiente destinate refolosirii. Sticlele din plastic ar trebui utilizate doar o singură dată.
- De asemenea, consumul apei din sticle de plastic poate contribui la apariția migrenelor.
- Este posibil ca atunci când sticlele de plastic sunt expuse la căldură, să se elibereze substanțe chimice potențial periculoase în apa, deoarece straturile exterioare ale plasticului pot să se descompună.
La ce trebuie să fii atent
De asemenea, materialele plastice marcate cu codurile de reciclare 3 sau 7 pot elibera o substanță numită bisfenol A (BPA), în timp ce materialele plastice fără BPA pot elibera bisfenol S (BPS).
Atunci când o persoană consumă aceste substanțe în cantități mici, ele pot imita estrogenul și pot afecta funcționarea sistemului endocrin. Studiile arată că expunerea la aceste substanțe este strâns legată de apariția bolilor cronice la oameni, cum ar fi diabetul sau astmul.
- Reutilizarea sticlelor poate expune la bacterii potențial periculoase. În contrast cu recipiente din sticlă, cele din plastic se pot deteriora în timpul utilizării repetate. Astfel, microfisurile extrem de fine pot adăposti bacterii care pot provoca răceli și gripă.
Chiar dacă recipientele sunt bine spălate, ele rămân periculoase pentru sănătatea omului dacă sunt folosite repetat și nu sunt înlocuite.
- Substanțele nocive din plastic pot crește riscul bolilor cardiovasculare și al problemelor circulatorii. Studiile indică faptul că persoanele expuse la cele mai ridicate niveluri de BPA prezintă un risc crescut de boli de inimă și afecțiuni circulatorii.
Totodată, deoarece BPA și BPS pot imita estrogenul după ce ajung în sistemul circulator, nivelurile crescute ale acestor hormoni pot stimula producția de proteine din sângele plasmatic, ceea ce poate duce la coagularea sângelui și, implicit, la apariția unor complicații mai grave, precum tulburări cardiace și accident vascular cerebral.