Cârtițele din Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova: Cazul Igor Gorgan era cunoscut

Cârtițele din Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova: Cazul Igor Gorgan era cunoscut

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova a confirmat, săptămâna trecută, că generalul Igor Gorgan, care a comandat armata naţională până în septembrie 2021, a transmis regulat informaţii către Serviciul de informaţii militare al Rusiei (GRU).

Media de investigaţii The Insider a publicat în 5 iunie o anchetă jurnalistică despre fostul şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, ex-comandantul Igor Gorgan. Potrivit investigaţiei, care se bazează pe mesaje de pe contul de Telegram al lui Gorgan, la care a obţinut acces portalul, fostul comandat al armatei moldovene îi raporta regulat „coordonatorului" său din GRU, colonelul Aleksei Makarov, inclusiv despre situaţia din Republica Moldova.

Gorgan l-ar fi informat şi ce arme cumpără Kievul de la ţările vecine, inclusiv din Republica Moldova, dar şi despre discursurile publice ale preşedintelui Maia Sandu.

Fostului şef al Marelui Stat Major al armatei din Republica Moldova, i-au fost retrase cele două decoraţii conferite în trecut, potrivit unui decret semnat marţi de preşedintele Maia Sandu.

Ne puteți urmări și pe Google News

SIS știa depre Igor Gorgan

Deputatul PAS Liliana Carp, președintele Comisiei parlamentare de securitate națională, apărare și ordine publică, a declarat că informația apărută în presă despre Igor Gorgan era cunoscută de oamenilor legii, însă miza reprezentanților SIS este să scoată în vileag toată rețeaua creată de acesta.

SIS, sub supraveghere

Sursa foto: tv8.md

„Sunt multe cârtițe indiferent cine se află la guvernare. Aceste cârtițe sunt racolate periodic de către Federația Rusă. Problema este în depistarea acestor cârtițe, iar rolul principal revine Serviciului de Informații și Securitate. Din ceea ce a declarat SIS, înțelegem că ei cunoșteau acest lucru.

Probabil nu băteau alarma pentru că monitorizau toată rețeaua pe care o avea Gorgan. Când cunoști personajul-cheie poți monitoriza legătura sau rețeaua pe care el și-o construiește pentru a obține informații. Aici SIS trebuie să vină cu mai multe informații, dacă sunt detalii pe care trebuie să le scoată în evidență. Dar activitatea SIS nu este o activitate despre care trebuie să se vorbească la microfon. SIS avea drept rol să deconspire toată rețeaua pe care a construit-o Gorgan”, a declarat Lilian Carp la RliveTV.

Gorgan, numit la șefia Marelui Stat Major de către fostul președinte Igor Dodon

Deputata a respins orice asociere a lui Igor Gorgan cu PAS, formațiune care era parte a alianței PSRM-ACUM. Carp a spus că Igor Gorgan a fost numit de două ori la șefia Marelui Stat Major de către ex-președintele Igor Dodon: „El a fost numit în 2016, iar decretul a fost semnat de președintele de atunci Igor Dodon. Apoi a fost numit în 2019 la propunerea lui Voicu, care era ministrul lui Dodon, iar Dodon a semnat decretul pentru numirea lui. În ambele cazuri, Gorgan a fost numit prin decretul președintelui Dodon. El a fost înaintat de către ministrul apărării Voicu, Voicu fiind omul lui Dodon, decretul a fost semnat de Dodon care avea informații de la SIS pe masă cine este această persoană”.