Premierul Dorin Recean, la Berlin: Republica Moldova vrea să-și asume un rol activ în reconstrucția Ucrainei

Premierul Dorin Recean, la Berlin: Republica Moldova vrea să-și asume un rol activ în reconstrucția Ucrainei Sursă foto: Guvernul RM

Azi, la Berlin, Dorin Recean, premierul Republicii Moldova, a participat la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei, alături de șefi de state și de guverne, prezidată de cancelarul federal Olaf Scholz și de președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky. Primul ministru a declarat că Republica Moldova este pregătită să își asume un rol activ și să devină un centru strategic esențial pentru reconstrucția țării vecine.

Investițiile germane în Republica Moldova  semnifică indirect suport pentru cetățenii ucraineni refugiați

Obiectivul de prim-plan al conferinței din capitala Germaniei a fost stabilirea procesului de reconstrucție a țării vecine. În prezent, Republica Moldova găzduiește peste 130 000 de refugiați ucraineni și există o colaborare activă cu Ucraina, România și UE pentru a facilita tranzitul de mărfuri din și spre Ucraina.

Sprijinul constant și investițiile germane în Republica Moldova  semnifică indirect  suportul acordat cetățenilor ucraineni, care au tranzitat sau care locuiesc, în prezent, observă Dorin Recean.

Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei din Berlin, iunie 2024

Prim-ministrul a evidențiat că Republica Moldova are a doua cea mai lungă graniță cu Ucraina, iar autoritățile dezvoltă și extind rețele de drumuri și căi ferate, pentru a oferi mai multă conectivitate între statul vecin și UE. Infrastructura rutieră, feroviară, de gaze și electricitate a Republicii Moldova este pe deplin conectată cu cea a Ucrainei, iar acum se lucrează pe dezvoltarea interconexiunilor electrice regionale între Republica Moldova, România și Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul ministru Republicii Moldova solicită investiții europene, ca garanție a păcii regionale

Guvernul de la Chișinău rămâne concentrat pe crearea unui mediu de afaceri favorabil și predictibil pentru antreprenori și investitori străini. Premierul a subliniat că acum este momentul oportun pentru a investi în Republica Moldova și Ucraina. „Investind în Republica Moldova, nu doar că ne susțineți pe noi, dar contribuiți și la obiectivul de asigurare a păcii și stabilității în regiune”, a declarat Dorin Recean.

Premierul  a avut întrevederi bilaterale cu Svenja Schulze, ministra federală a dezvoltării economice și cooperării, cu Martin Kocher, ministrul federal al muncii și afacerilor economice al Austriei și cu Annalena Baerbock, ministra afacerilor externe a Germaniei.

Germania este unul dintre cei mai importanți parteneri ai Republicii Moldova în UE, în sprijinul puternic pentru Ucraina, dar și în abordarea comună a amenințărilor actuale, la adresa păcii și stabilității regionale, conform gov.md.