România votează. Incidente de fraudă electorală în mai multe județe din țară. Live text
- Iuliu Vlădescu
- 9 iunie 2024, 20:34
Update, ora 20.32: Un bărbat de 44 de ani din județul Covasna este investigat sub suspiciunea că ar fi oferit bani și băuturi alcoolice alegătorilor dintr-o localitate, pentru a-i influența să voteze un anumit candidat.
În cauză s-a deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 386, alin.1 Cod Penal, respectiv „oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, a transmis IPJ Covasna.
În paralel, un bărbat din județul Gorj este investigat penal pentru fraudă electorală și falsificarea documentelor electorale. El a fost reclamat că a solicitat urna mobilă în numele bunicii sale, în vârstă de aproape 90 de ani, și a votat în locul acesteia, fără acordul ei.
În urma sesizării, polițiștii au deschis un dosar penal pentru fraudă electorală și falsificarea documentelor și evidențelor electorale.
De asemenea, o femeie de 48 de ani din comuna Padeș este cercetată pentru că a distribuit pe un grup de mesagerie telefonică o fotografie a unui buletin de vot ștampilat.
Update, ora 20.12: Autoritățile din Vâlcea au început o anchetă în urma unei reclamații privind presupusa falsificare a unor solicitări pentru urna mobilă la o unitate medico-socială.
Într-o localitate cu 700 de alegători, aproape 100 au optat pentru votul pe liste suplimentare, iar niciunul nu a ales urna mobilă, deocamdată.
„Poliţiştii din cadrul Poliţiei Secţiei nr. 8 Lăpuşata au fost sesizaţi de o persoană cu privire la faptul că, la o unitate medicală din localitatea Lădeşti, ar fi fost falsificate cererile pentru solicitarea urnei mobile. Aceştia s-au deplasat la faţa locului şi efectuează cercetări într-o cauză penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată pentru stabilirea situaţiei de fapt, în vederea luării măsurile legale ce se impun”, au transmis, duminică seară, oficialii Poliţiei judeţene Vâlcea.
În micuța localitate Lădești, pe listele permanente sunt înscriși 688 de votanți. Până la momentul transmiterii știrii, în singura secție de votare din localitate, 415 dintre aceștia și-au exprimat deja opțiunea.
În plus, 96 de persoane au votat pe liste suplimentare, iar niciuna nu a optat pentru urna mobilă.
Update, ora 19.47: Duminică, doi bărbați au fost escortați la sediul Poliției pentru a fi audiați, după ce o persoană a sesizat că un candidat la Primăria comunei Vidra, din județul Ilfov, distribuie alimente către locuitorii din comunitățile sărace.
Decizia de a-i duce la audieri a fost luată de polițiști după ce aceștia au constatat că în autoturismul celor doi se aflau mai multe produse alimentare.
Cei doi bărbați au fost transportați la sediul Poliției orașului Popești-Leordeni pentru a fi supuși cercetărilor.
Investigațiile în acest caz sunt în curs, iar polițiștii orașului Popești-Leordeni au inițiat un dosar de urmărire penală pentru a investiga acuzațiile de corupere a alegătorilor.
„La data de 9 iunie a.c., în jurul orei 12:34, poliţiştii oraşului Popeşti Leordeni au fost sesizaţi de către un bărbat, cu privire la faptul că un candidat la primăria din localitate oferea produse alimentare în scop electoral pe strada Zlătarilor din comuna Vidra. La faţa locului s-au deplasat imediat poliţiştii oraşului Popeşti Leordeni, iar din primele verificări au depistat un autoturism în care se afla conducătorul auto şi un pasager, iar în interiorul autoturismului au descoperit mai multe produse alimentare”, informează reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov.
Update, ora 19.12: Duminică, doi candidați la alegerile locale din Segarcea Vale, județul Teleorman, au fost amendați pentru comportament injurios față de alte persoane. Polițiștii investighează și sesizările legate de vânzarea de alcool în apropierea secțiilor de votare.
„La Segarcea-Vale, jandarmul care asigură paza urnei mobile a sesizat faptul că anumiţi candidaţi adresează injurii unor persoane, fapt pentru care au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale, potrivit Legii nr. 61/1991”, au transmis, duminică, reprezentanţii Poliţiei Teleorman.
Totodată, polițiștii desfășoară verificări în legătură cu mai multe sesizări referitoare la afișele electorale neîndepărtate și vânzarea de băuturi alcoolice la o distanță mai mică de 500 de metri față de secțiile de votare în diverse localități din județ.
Incidente au avut loc și în Satu Mare. Polițiștii au intervenit în urma unui incident la poarta unei unități sanitare din municipiu. Conflictul a apărut atunci când agenții de pază ai unității au împiedicat unor observatori să intre în spital pentru a monitoriza procesul de votare.
După o discuție, accesul acestora a fost în cele din urmă permis.
„La data de 9 iunie a.c., ora 15.20, poliţiştii din cadrul IPJ Satu Mare au fost sesizaţi prin SNUAU 112 cu privire la un incident, care a avut loc la poarta de acces a unei unităţi medicale.
Deplasându-se la faţa locului, din verificările efectuate, poliţiştii au constatat faptul că agenţii de pază de la unitatea medicală din Satu Mare nu au permis accesul pentru două persoane, care nu sunt membri în comisia de votare, dar care şi-au exprimat intenţia de a participa în calitate de asistenţi la desfăşurarea procesului de vot prin urna mobilă în incinta unităţii spitaliceşti”, a transmis Poliţia judeţeană.
Update, ora 18.38: Un scandal amplu a avut loc la secția de votare din localitatea Singureni, județul Giurgiu. Două grupuri de susținători ai unor candidați s-au luat la ceartă, iar poliția a intervenit și a aplicat mai multe amenzi, inclusiv unui reprezentant al unei instituții publice.
„La data de 9 iunie a.c., ora 11.30, poliţiştii secţiei nr. 1 Poliţie Rurală Călugăreni s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în secţia de votare nr. 209 din localitatea Singureni, s-ar fi întâlnit două grupuri adverse de susţinători şi votanţi, între aceştia având loc un schimb de injurii. Forţele de ordine publică prezente, respectiv poliţişti şi jandarmi, au intervenit pentru aplanarea stării conflictuale”, a transmis poliția din Giurgiu.
Conform prevederilor legii 115/2015, reprezentantul instituției a primit o amendă contravențională în valoare de 1.400 de lei pentru continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei.
Alţi doi bărbaţi au fost sancţionaţi cu avertisment pentru nerespectarea prevederilor legii 61/1991, potrivit News.ro.
Update, ora 18.18: După ce reprezentantul unui partid politic a sesizat Poliția că locțiitorul președintelui unei secții de votare din județul Bistrița-Năsăud a oferit unor alegători câte două buletine de vot pentru alegerea primarului, procesul electoral din respectiva secție a fost suspendat.
Autoritățile desfășoară acum cercetări în cadrul unui dosar penal pentru fraudă.
Ca urmare a reclamației, procesul electoral de numărare a buletinelor de vot în respectiva secție a fost temporar suspendat pentru a permite autorităților să verifice dacă buletinele de vot au fost introduse în urnă sau nu. După finalizarea numărării, procesul de votare la acea secție a fost reluat.
„Astăzi, 9 iunie, un consilier local al unui partid politic a depus o sesizare cu privire la faptul că, la o secţie de votare, locţiitorul vicepreşedintelui secţiei de votare ar fi dat în decursul acestei zile, către două persoane diferite, câte două buletine de vot pentru alegerea primarului”, au transmis oficialii Poliţiei Bistriţa-Năsăud.
Update, ora 17.46: Duminică, 9 iunie, polițiștii au înregistrat în total 722 de sesizări privind incidente legate de procesul electoral în întreaga țară. Dintre acestea, 273 de sesizări nu s-au confirmat, în timp ce 86 sunt în curs de verificare.
„În urma sesizărilor, au fost aplicate 226 sancţiuni contravenţionale - 112 avertismente şi 114 amenzi, în valoare peste 126.000 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
În plus, polițiștii desfășoară investigații în legătură cu 165 de presupuse infracțiuni în prezent.
De asemenea, conform reprezentantului MAI, în cadrul acțiunilor de patrulare în trafic, au fost controlate peste 11.200 de persoane și 9.000 de vehicule, soldându-se cu aplicarea a 2.205 de sancțiuni contravenționale și constatarea a 40 de infracțiuni.
Update, ora 17.37: Un dosar penal a fost deschis în urma unei sesizări primite prin apelul de urgență 122, de la un candidat la alegerile locale, care a reclamat descoperirea unui buletin de vot ștampilat într-o secție de votare din Sectorul 6.
Autoritățile au anulat buletinul respectiv, iar investigațiile sunt în desfășurare sub coordonarea Secției 6 Poliție și supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.
„Astăzi, 09 iunie 2024, poliţişti din cadrul Secţiei 6 Poliţie au fost sesizaţi, prin sistem 112, de către un candidat la alegerile locale, cu privire la faptul că, într-o secţie de votare s-ar fi găsit un buletin de vot ştampilat. Poliţiştii din cadrul subunităţii s-au deplasat cu operativitate la faţa locului, unde au luat legătura cu membrii comisiei de votare.
Astfel, în urma verificărilor efectuate s-a constatat prezenţa unui buletin de vot ştampilat în cabina de votare. S-a procedat la anularea respectivului buletin de vot”, arată comunicatul de presă al Poliţiei Capitalei.
Update, ora 17.15: Un polițist din Dolj este subiectul unei investigații pentru fraudă la vot, complicitate la fraudă la vot și abuz în serviciu. Situația a survenit în momentul în care un reprezentant al unui partid ar fi votat în numele unei femei ce se presupunea că ar fi fost nevăzătoare care solicitase urna mobilă, în prezența polițistului.
După verificări s-a constatat că femeia în cauză nu ar fi avut nicio afecțiune medicală.
„În comuna Dobrotești s-a înregistrat o nouă încălcare a regulilor procesului electoral. Reprezentanții partidelor PSD și AUR s-au deplasat cu urna mobilă la o persoană din comună. Din filmarea alăturată se vede clar cum unul dintre membrii secției de votare exercită votul în locul persoanei respective prin aplicarea ștampilei în mod nemijlocit.”, au scris reprezentanții PNL pe Facebook.
Update, ora 16.15: Autoritățile din Însurăței, județul Brăila, au inițiat un dosar penal pentru fraudă la vot în legătură cu cazul unei femei în vârstă de 68 de ani, care, deși era înregistrată ca decedată în baza de date, a votat la o secție din oraș.
Conform informațiilor furnizate de IPJ Brăila, polițiștii din orașul Însurăței s-au autosesizat și au deschis un dosar penal în acest sens.
„În urma verificărilor efectuate s-a constatat că persoana care a votat este titularul actului de identitate, iar în baza de date aceasta figurează ca fiind decedată. De asemenea, actul de identitate folosit figura în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare.
În cauză sunt continuate cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a situaţiei de fapt în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot”, se arată într-un comunicat al Centrului judeţean de comunicare Brăila.
Update, ora 15.40: Un șarpe a fost găsit într- secție de votare din județul Dolj.
Jandarmii au fost chemați imediat la fața locului să intervină într-o secție de votare dintr-o grădiniță din județ. Șarpele a fost găsit la fereastra unei încăperi, a fost capturat și eliberat.
Nimeni nu a fost rănit în urma acestui incident.
La nivel național, duminică, până la ora 14, au fost raportate peste 300 de incidente legate de procesul electoral, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog. Dintre acestea, 114 nu s-au confirmat, iar altele sunt încă în curs de verificare.
Totodată, polițiștii au aplicat amenzi în valoare de peste 47.000 de lei.
Monica Dajbog a declarat că au fost aplicate 87 de sancțiuni contravenționale, dintre care 42 de amenzi totalizând peste 47.000 de lei și 45 de avertismente. De asemenea, au fost deschise dosare penale pentru 65 de posibile infracțiuni.
De exemplu, în Giurgiu, o persoană a apelat serviciul 112, raportând că în mod repetat anumite persoane însoțesc votanții în cabina de votare la o secție de vot.
„Din verificările efectuate de către poliţişti, a rezultat faptul că aspectele sesizate nu se confirmă, iar persoana respectivă a fost sancţionată cu amendă contravenţională pentru apelarea abuzivă a numărului 112”, a declarat Monica Dajbog.
Totodată, a menționat că președintele unei secții de votare din Satu Mare a alertat poliția despre un bărbat care a furat un buletin de vot. În acest caz, a fost deschis un dosar penal pentru infracțiunea de furt.
În plus, într-o localitate din județul Vaslui, un bărbat a primit o amendă de 2.000 de lei pentru că a oferit indicații alegătorilor despre cum să voteze, la o distanță de 300 de metri de secția de votare.
Update, ora 15.30: Un bărbat în vârstă de 45 de ani a murit, duminică, în timp ce se îndrepta spre secţia de votare.
Incidentul a avut loc în județul Vâlcea, iar din primele informații reiese că persoana care a decedat suferea de afecțiuni cardiace. Autoritățile informează că procesul electoral nu a fost perturbat de acest eveniment.
„Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, stabilind că este vorba de un bărbat de 45 de ani, din localitatea Alunu, cunoscut cu afecţiuni cardiace, care intenţiona să voteze şi a acuzat o stare de rău în proximitatea secţiei de votare. Un echipaj medical s-a deplasat la faţa locului pentru acordarea primului ajutor, constatând decesul bărbatului”, informează Poliţia judeţeană Vâlcea.
Update, ora 13.43: Un reprezentant al partidului SOS a fost prins în comuna Ștefănești încercând să ofere bani alegătorilor. El a fost reținut de polițiști și urmează să fie anchetat. Este unul dintre cele mai grave incidente electorale in această zi.
Update, ora 11.57: Procesul de votare la o secție din Ștefăneștii de Jos se desfășoară greu din cauză că s-a pierdut o ștampilă de vot. În fața secției s-au format cozi foarte mari de alegători, în condițiile în care președintele secției de votare nu s-a prezentat, iar o ștampilă a fost raportată pierdută. Procesul de votare nu a fost întrerupt.
Update, ora 11: 45: Peste 40 de persoane încarcerate în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa şi-au exprimat intenţia de a vota.
„44 persoane private de libertate, care în prezent sunt încarcerate în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, îşi vor exercita dreptul la vot prin intermediul urnei mobile”, a informat IPJ Constanţa.
Dosare pentru fraudă electorală la Pașcani
Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi a anunțat că au fost întocmite două dosare penale pentru fraudă la vot. Membrii comisiei unei secții de votare din municipiul Pașcani ar fi dat câte patru buletine de vot, mai multor persoane, în loc de unul singur. Ancheta a fost demarată abia după ce informația legată de posibila fraudă a apărut în spațiul public.
„Poliţiştii au efectuat verificări, ocazie cu care au identificat persoanele care ar fi primit mai multe buletine de vot. În cauză au fost întocmite două dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fraudă la vot. Cercetările continuă în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs incidentul, urmând a fi dispuse măsuri legale”, a precizat Compartimentul Relaţii Publice din cadrul IPJ Iaşi.
Update, ora 11.30: În orașul Agigea, la o secție de votare timpul de așteptare este mai mare de o oră. Conform informațiilor prezentate de Digi 24, procesul electoral se desfășoară cu dificultate ca urmare a numărului foarte mare de alegători prezenți.
Update, ora 11.20: Poliția a întocmit un număr de 11 dosare penale pentru posibile infracțiuni la legislația electorală. Anunțul a fost făcut de Monica Dajbog, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne într-o conferință de presă. Ea a dat mai multe exemple de încălcări ale legii, în secțiile de votare.
Potrivit spuselor sale, polițiștii fac verificări cu privire la 17 dintre sesizările primite. Ea a precizat că au fost date 9 avertismente și 9 amenzi de 7.800 lei.
Monica Dajbog a precizat că s-au primit mai multe sesizări privind nereguli la buletine de vot. Alegătorii au primit mai multe sau mai puține buletine de vot. În unele cazuri aceste buletine de vot erau deja ștampilate, ceea ce indică posibile fraude electorale. Anumite persoane au oferit bani alegătorilor pentru a-i convinge să voteze un anume candidat. S-a întâmplat în Ploiești, dar și în Maramușreș
Update, ora 11.15: Un jurnalist voluntar al postului de televiziune Columna TV, acuză candidatul PSD al primăriei Braniștea, din județul Dâmbovița de hărțuire. Acesta a depus o sesizare la Biroul Electoral Centreal. Nicolae Alexandru Sebastian, susține că Marian Tăchian, candidatul PSD la Primăria Branistea Dâmbovița l-ar fi înjurat, amenințat și i-a lovit mașina.
Update ora 10.38: Un bărbat a primit o amendă de 1.000 de lei amendă după ce făcut poze în cabina de vot. Incidentul s-a petrecut la Calafat, în județul Dolj. Poliția Calafat a fost sesizată de președintele Secției de votare nr.194 că o persoană a făcut fotografii cu telefonul mobil în cabina de vot.
Polițiștii au constatat că un bărbat, de 30 de ani, din Calafat, în timp ce se afla în cabina de vot, ar fi făcut fotografii cu telefonul mobil.
Update: Mai multe buletine de vot au fost descoperite la o secție de votare din Sectorul 2. Anunțul a fost făcut de Poliția Capitalei care a demarat o anchetă. Sesizarea a venit din partea candidatului unui partid politic, conform sursei citate. Până la clarificarea lucrurilor, procesul de votare a fost suspendat în secția cu pricina.
„În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că cele sesizate se confirmă. Cercetările sunt continuate de către Secția 7 Poliție, pentru stabilirea situației de fapt și luarea măsurilor legale”, a anunțat Poliția Capitalei într-un comunicat de presă.
Alegeri locale și europarlamentare 2024. Românii își aleg în această duminică reprezentanții la nivel local și europarlamentarii pentru următorii patru, respectiv cinci ani.
Cetățenii își vor alege primarii din fiecare oraș sau comună, consilierii locali, președinții de consilii județene și consilierii județeni.
Alegerile locale au loc într-un singur tur și se desfășoară simultan cu alegerile europarlamentare.
Cine și unde votează la aceste alegeri
Pentru alegerile locale, cetățenii pot să voteze doar la secțiile la care sunt arondați pe baza adresei de domiciliu sau de reședință, care trebuie să fi fost înregistrată oficial cu cel putin 60 de zile înainte de scrutin. De asemenea, la alegerile locale nu se poate vota din străinătate.
Votul pentru alegerile locale a început duminică, 9 iunie, la ora 7:00 și se încheie tot duminică, la ora 22:00.
Potrivit hotărârii de guvern prin care s-a aprobat calendarul alegerilor, „alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până cel mult la ora 23.59”, când sistemul electronic de votare se închide automat.
Pentru alegerile locale vor fi deschise 18.955 de secţii de votare în ţară. Cele mai multe secții de votare sunt în Bucureşti - 1.289 (7% din total). Urmează Iaşi, Cluj, Bihor şi Bacău.
Cele mai puţine secţii de votare sunt în Tulcea, Covasna şi Harghita, aproximativ 200 de secţii de votare pe județ.
Cum se votează
Fiecare cetățean care votează în secția la care este arondat va primi câte cinci buletine de vot, patru pentru alegerile locale (primar, consiliu local, președinte CJ, consilieri CJ) și un buletin de vot pentru europarlamentare.
La București, alegătorii vor primi câte cinci buletine de vot: pentru primarul Capitalei, pentru primarii de sector, pentru consiliul local al fiecărui sector, pentru lista Consiliului General al Municipiului București și pentru europarlamentari.
La intrarea în secția de votare, fiecare cetățean va trebui să prezinte operatorului de calculator al secției de votare documentul de identitate sau documentul care dovedeşte reşedinţa. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau un membru desemnat de acesta trebuie să verifice dacă alegătorul este înscris în lista electorală specială, după care alegătorul semnează în listă la poziţia stabilită.
Reguli speciale pentru aceste alegeri
Pe baza semnăturii în lista electorală specială sau suplimentară, preşedintele sau membrul biroului electoral al secţiei de votare desemnat de acesta îi dă alegătorului buletinele de vot şi ştampila, pe care acesta o poate aplica pe fiecare buletin in parte.
În premieră, la acest scrutin alegătorii vor primi și o tușieră în interiorul cabinei.
Dacă alegătorul, din motive bine întemeiate, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate semna în lista electorală, preşedintele va face o menţiune în listă, confirmată prin semnătura sa şi a încă unui membru al biroului electoral.
Alegătorii votează fiecare separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „Votat” în patrulaterul care cuprinde lista sau numele candidatului pe care îl votează, pe fiecare dintre cele cinci buletine de vot.
Românii vor fi informați în timp real cu privire la prezența la vot pe data de 9 iunie. Colectarea datelor de prezență se va face în timp real, prin Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
Alegătorii vor fi informați la minut, prin intermediul paginii prezenta.roaep.ro.
Câți români candidează la aceste alegeri locale
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că, anul acesta, în Registrul electoral la alegerile din 9 iunie figurează 18.978.908 de alegători. Dintre aceștia, 959.987 sunt cetăţeni români cu domiciliul în străinătate.
La alegerile locale din acest an s-au înscris 207.389 de candidaţi, cu aproape 20% mai puțini decât la scrutinul din 2020, când au fost 256.042 candidati.
Românii au de ales 3.186 de primari de localități, primarul general al Capitalei, 41 de președinți de Consilii Județene şi consilierii locali şi judeţeni.
AEP a mai anunțat că, din cei peste 11.386 de candidati care aspiră la un post de primar, 9.776 s-au înscris în mediul rural, iar 1.610 candidaţi în mediul urban.
10,56% dintre candidații din mediul rural sunt femei, în timp ce în mediul urban, procentul candidatelor este de 12,36%.
Cel mai tânăr candidat are puţin peste 23 de ani, iar cel mai în vârstă, 100 de ani. Este vorba de un bărbat din comuna Dumești, județul Vaslui, care candidează pentru un post de consilier local. Mai sunt patru candidați nonagenari - doi au 95 de ani și ceilalți doi 94.
Peste 100 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru scrutinul local și europarlamentar din 9 iunie. Dintre acestea, au fost distribuite 99.530.590 buletine de vot la secțiile din țară și 2.542.800 buletine de vot la cele din străinătate, precum și 105.214 ștampile cu mențiunea „Votat”.