Klaus Iohannis, pionul lui Viktor Orban în negocierile cu NATO. Ungaria își urmărește propriul interes
- Ionel Sclavone
- 6 iunie 2024, 23:42
Viktor Orban l-ar putea folosit pe Klaus Iohannis ca monedă de schimb în negocierile pe care le poartă cu membrii NATO. Premierul maghiar este dispus să renunțe la susținerea candidaturii românului pentru unele avantaje.
Președintele României și-a anunțat candidatura la șefia NATO, iar singurul stat care a anunțat că-l susține este Ungaria. Se pare, însă, că declarația nu a fost decât o mișcare mentiă să-i aducă Budapestei o serie de avantaje. El a dat de înțeles că o astfel de variantă ar fi luată în calcul dacă România își retrage candidatura.
Viktor Orban ar putea renunța la Iohannis
Premoierul maghiar a declarat că este dispus să susțină candidatura președintelui român, Klaus Iohannis, pentru șefia NATO. Pe de altă parte, însă, Viktor Orban a afirmat, într-un interviu că i-ar putea da sprijin lui Mark Rutte, premierul olandez. Premierul ungar a pus o serie de condiții pentru acest sprijin, conform DPA.
În primul rând, a spus Orban, Rutte trebuie să prezinte scuze pentru „remarcile insultătoare” pe care le-a făcut împotriva Ungariei. Premierul de la Budapesta și-a explicat punctul de vedere într-un interviu acordat portalului de ştiri Mandiner, finanţat de guvern.
De asemenea, viitorul secretar general al NATO ar trebui să fie de acord ca Ungaria să nu participe la vreo misiune militară împotriva Rusiei. Viktor Orban este un apropiat al lui Vladimir Putin, ale cărui interese le susține. El s-a opus tuturor ajutoarelor acordate de UE și de NATO Ucrainei, țară invadată de Rusia.
În prezent, NATO, alianță defensivă, nu are în vedere o operațiune împotriva Rusiei. Statele membre, în schimb, pot desfăşura iniţiative pe cont propriu. Într-o astfel de situație, celelalte țări membre nu sunt obligate să se alăture.
NATO își alege secretarul general
Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura pentru postul de secretar general al NATO. Mandatul actualului șef al Alianței, norvegianul Jens Stoltenberg, expiră în octombrie. Majoritatea statelor membre îl susțin, la conducerea Alianței, pe Mark Rutte, premierul olandez. Pentru a fi desemnat, este nevoie de aprobarea unanimă a celor 32 de state membre.
În prezent, toţi membrii, cu excepţia României şi Ungariei, îl susţin pe Mark Rutte, notează DPA. Publicația germană relatează că președintele Klaus Iohannis își dorește o funcție la nivel internațional. Ultimul său mandat de președinte se încheie în toamnă, situație în care ar redeveni o persoană particulară.
Iohannis la mâna lui Viktor Orban
Candidatura lui Klaus Iohannis la șefia NATO nu este agreată de Casa Albă care și-a anunțat susținerea pentru Mark Rutte. Iohannis pare că a intrat în cursă de unul singur, fără să-și negocieze candidatura cu ceilalți parteneri. Singurul care și-a exprimat susținerea pentru candidatura sa a fost Viktor Orban.
Ungaria este membră a NATO din 1999, dar sub conducerea lui Viktor Orban s-a apropiat tot mai mult de Rusia. În acest context, Budapesta, fidelă intereselor lui Vladimir Putin, încearcă să amâne cât mai mult desemnarea unui șef al Alianței. Iar candidatura lui Klaus Iohannis îi servește de minune.