Jens Stoltenberg critică absența Chinei de la summitul pentru pacea din Ucraina

Jens Stoltenberg critică absența Chinei de la summitul pentru pacea din Ucraina Jens Stoltenberg. Sursa foto: Razvan Valcaneantu / EEC

Jens Stoltenberg a calificat drept „regretabilă” absența Chinei de la reuniunea pentru pacea din Ucraina, ce va fi organizată în această lună în Elveția.

Secretarul general al NATO a comentat că atitudinea Chinei nu este una neașteptată și a subliniat că Beijingul nu numai că nu a condamnat invazia rusă în Ucraina, dar și-a consolidat parteneriatul cu Rusia, prin semnarea unui acord între președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin, puțin înainte de invazia din Ucraina.

Jens Stoltenberg a criticat refuzul Chinei de a participa la reuniunea pentru o pace în Ucraina

Peste 160 de țări au fost invitate de Elveția să participe la summitul din 15-16 iunie, cu scopul de a discuta strategiile viabile pentru obținerea unei păci durabile în Ucraina.

Săptămâna trecută, China a anunțat că nu va fi prezentă la eveniment, iar Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, a explicat că există discrepanțe semnificative între modul în care este organizată conferința și așteptările pe care le are China.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, Jens Stoltenberg a acuzat și că economia de război a lui Vladimir Putin este susținută în mod activ de China prin trimiterea de tehnologie avansată, microelectronice şi alte echipamente.

Jens Stoltenberg și Zelenski

NATO Secretary General Jens Stoltenberg meets with the President of Ukraine, Volodymyr Zelenskyy

Rusia nu a fost invitată la summitul pentru o pace în Ucraina, în timp ce până acum și-au confirmat prezența peste 80 de țări invitate, potrivit Agerpres.

Secretarul general al NATO acuză China că merge în „două direcții”

Și în cursul săptămânii trecute Jens Stoltenberg a nuanțat că sprijinul Chinei este un factor decisiv în războiul pe care Rusia îl duce în Ucraina.

„China afirmă că doreşte să menţină relaţii bune cu Occidentul. În acelaşi timp, însă, Beijingul alimentează războiul din Europa. Nu poţi să mergi în ambele direcţii”, a transmis secretarul general al NATO.

Totuși, nu există date care să sugereze că Beijingul furnizează Rusiei arme sau muniții.

China și Rusia,

China și Rusia. Sursa foto: Administratia Prezidentiala Rusa

Însă, exporturile din China către Rusia în alte domenii au crescut semnificativ începând cu declanșarea războiului și după impunerea sancțiunilor de către țările occidentale împotriva Moscovei.