Nicușor Dan ar fi colaborat cu Securitatea. Documentele CNSAS nu confirmă acuzațiile

Nicușor Dan ar fi colaborat cu Securitatea. Documentele CNSAS nu confirmă acuzațiile Nicușor Dan. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Update: Nicușor Dan a declarat că nu a semnat nici un angajament de colaborare cu Securitatea înainte de 1989. El a precizat că a fost plecat din țară în trei rânduri. Primarul general a participat la Balcaniada de matematică, dar și la alte două olimpiadele internaționale. El a precizat că relația cu autoritățile din acea perioadă au fost doar cele obligatorii.

Nicușor Dan a precizat că nu a avut nici un angajament semnat cu Securitatea. El a prezentat, în acest sens, și adeverințele primite de la CNSAS.

„Nu există date ori documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii, în sensul legii, cu privire la domnul Dan Nicuşor Daniel, fiul lui Grigore şi Elena, născut la data de 20.12.1969 în Făgăraş, judeţul Braşov”, se arată în adeverința primită de la Consiliu.

adeverința CNSAS

Adeverința CNSAS Sursa foto. Captura

Nicușor Dan ar fi fost colaborator al Securității în perioada premergătoare Olimpiadei Internaționale de Matematică din 1988, care a avut loc în Australia, după cum arată un document obținut de Realitatea Plus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform documentului, actualul primar general al Capitalei ar fi furnizat către Securitate în două rânduri informații despre unul dintre colegii săi. Mai mult, el a fost cel care s-a oferit să fie colaborator.

Nicușor Dan ar fi fost colaborator al Securității

Mai mult, se pare că edilul Bucureștiului ar fi dat informații despre trei persoane. Astfel că, pe lângă doi colegi, ar fi fost vizat de Nicușor Dan și unul dintre profesorii săi de la acea vreme.

„Din măsurile de verificare în ceea ce-l privește pe Dan Nicușor Daniel la nivelul loc de domiciliu, au început demersurile de recrutare înainte de deplasarea în Rep. Cuba.

În procesul de cunoaștere personală a persoanei vizate, s-a constata că acest manifesta dorința de colaborare și aptitudini în acest sens. El s-a prezentat la întâlnirile planificate, cu regularitate și a fost prelucrat corespunzător”, se arată în documentul publicat de sursa citată.

Nicușor Dan, Securitate

Nicușor Dan, Securitate. Sursa foto: realitatea.net

Totodată, potrivit informațiilor, actualul edil ar fi avut o aversiune față de Vasiu Adrian, unul dintre colegii turnați la Securitate, și cu care era în concurență la concursurile de matematică.

Conform raportului, elevul Nicușor Dan a furnizat informații de interes cu privire la Cocorada Sorin, profesor la Liceul Industrial Radu Negru din Făgăraș.

Actual edil avea atunci doar 17 ani

Olimpiada din Cuba a fost în 1987, iar Nicușor Dan avea atunci 17 ani.

După ce documentul a fost publicat de mai multe publicații și televiziuni, primarul Bucureștiului a declarat că nu a avut nicio formă de colaborare cu Securitatea.

CNSAS.

CNSAS. Sursa Foto: Arhiva EVZ

De asemenea, a menționat că Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a eliberat două certificate care atestă acest lucru, în 2012 și 2017, și că „documentul prezintă mai multe neconformități faptice”, potrivit HotNews.ro.