Cetățenii din Grecia au mai multă încredere în instituțiile europene decât în ​​cele naționale

Cetățenii din Grecia au mai multă încredere în instituțiile europene decât în ​​cele naționale Grecia / Sursa foto Dreamstime

Cetățenii din Grecia au mai multă încredere în instituțiile europene decât în ​​cele naționale. Potrivit rezultatelor unui sondaj realizat recent de think-thank-ul elen DiaNEOsis, majoritatea grecilor au o opinie pozitivă despre Uniunea Europeană.

Mulți susțin însă că apartenența țării lor la UE a adus mai multe beneficii blocului comunitar decât Greciei însăși, un lucru confirmat şi de directorul DiaNEOsis, Fay Makantasi, care explică că astăzi „doi din trei greci sunt în favoarea Uniunii Europene”.

„Datele ne spun că majoritatea grecilor, în afară de unele fluctuații, au un sentiment pozitiv față de UE” – confirmă Makantasi – iar majoritatea cetățenilor par să aibă mai multă încredere în instituțiile de la Bruxelles decât în cele ale Atenei.

În cine are încredere Grecia

„Există o mare acceptare a Uniunii Europene și mai ales a beneficiilor pe care le obținem”, spune Manos Papazoglou, profesor de politică și relații internaționale la Universitatea din Peloponez. „Este o consolare după marea perioadă de criză prin care am trecut. Principala problemă a Greciei este lipsa de încredere în instituţiile naţionale. Majoritatea cetățenilor greci sunt mai nemulțumiți de sistemul lor democratic decât cei din ​​alte țări din UE. De exemplu, 4 din 10 greci cu vârsta cuprinsă între 25 și 39 de ani cred că la noi nu există o democrație puternică”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest lucru îi determină pe greci să folosească Bruxelles-ul pentru a solicita protecții politice mai mari, în special în ceea ce privește probleme precum sănătatea, mediul și economia.

Potrivit studiului, 36% dintre greci cred că în următorii 10 ani Uniunea Europeană va continua să existe în forma sa actuală Alți 37% cred că unele țări vor părăsi blocul, în timp ce doar 10% spun că Uniunea va înceta să mai existe.

„Am trecut prin 15 ani consecutivi de criză: zona euro, migrație, Brexit, pandemie, recesiune și UE a rezistat la toate acestea”, subliniază Papazoglou.

"Cetăţenii sunt convinşi că Uniunea Europeană există şi va rămâne, cu dificultăţile şi limitările ei. Aşa că întrebarea principală este: ţinând cont că avem această Europă, cum o vom schimba?".

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / it.euronews.com