Război în Ucraina, ziua 830. Ucraina, fără curent după atacurile Rusiei. Update

Război în Ucraina, ziua 830. Ucraina, fără curent după atacurile Rusiei. Update Război în Ucraina. Sursa foto: X (Twitter)

UPDATE 15.40

Război în Ucraina, ziua 830. Întreruperile de energie electrică pentru consumatorii industriali și casnici au început pe teritoriul Ucrainei. Compania Ukrenergo a anunțat că aceste întreruperi se datorează "situației dificile din sistemul energetic". La data de 28 mai, compania a declarat că nici măcar o singură centrală termică din Ucraina nu a rămas intactă din cauza atacurilor rusești.

„„Motivul este situația dificilă din sistemul energetic ca urmare a unui nou atac rusesc asupra instalațiilor sistemului de transport al energiei electrice. Consecințele sunt eliminate", arată Ukrenergo într-un comunicat.

Întreruperile de energie electrică se aplică întregului teritoriu al Ucrainei, cu excepția regiunilor Volyn, Transcarpatia și Lviv, conform companiei Ukrenergo. Cu toate acestea, furnizarea de energie electrică pentru infrastructura critică și instalațiile de "susținere a vieții" nu a fost oprită.

Ne puteți urmări și pe Google News

Update:

Război în Ucraina, ziua 830. Guvernatorul regiunii Zaporojie, Ivan Fedorov, a declarat la televiziunea națională că Hidrocentrala Dnipro, cea mai mare centrală hidroelectrică din Ucraina, se confruntă cu o situație critică după ce forțele ruse au efectuat mai multe atacuri în noaptea de 1 iunie.

„În prezent, Hidrocentrala Dnipro este într-o stare critică. Nici măcar nu vorbim despre generarea de energie electrică”, a spus Fedorov.

Potrivit acestuia, producția de energie electrică a fost oprită din cauza riscurilor asociate.

De asemenea, traficul peste barajul Dnipro a fost oprit în urma atacului rusesc, ceea ce a dus la restricții pentru locuitori în ceea ce privește deplasările, a afirmat oficialul.

Știre inițială:

Război în Ucraina, ziua 830. Pe 1 iunie, Rusia a desfășurat un nou atac masiv asupra Ucrainei, utilizând 100 de rachete și drone. Forțele ucrainene de apărare antiaeriană au reușit să doboare peste 80 dintre acestea.

Război în Ucraina, ziua 830. Rusia a atacat sistemul energetic al Ucrainei

Atacul a fost confirmat de Nikolai Olesciuk, comandantul forțelor aeriene ale Ucrainei. Aceștia au folosit avioane de luptă, unități de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene, grupuri mobile de foc și echipamente de război electronic ale Forțelor de Apărare pentru a se apăra de atacul Rusiei.

„Teroriștii ruși nu renunță la intențiile de a distruge sectorul energetic al statului. Forțele Aeriene și Forțele de Apărare ale Ucrainei fac tot ce le stă în putință, pe fiecare sector al frontului, pentru a împiedica inamicul să-și atingă obiectivele. Mulțumim tuturor unităților de apărare aeriană care au respins atacul”, a declarat Nikolai Oleșciuk.

Cinci zone ale Ucrainei au fost atacate, potrivit ministrului ucrainean al Energiei, Gherman Galușenk. Regiunile afectate sunt: Zaporojie, Dnipropetrovsk, Donețk, Kirovohrad și Ivano-Frankivsk.

DTEK, cea mai mare companie privată de energie din Ucraina, a anunțat că două dintre centralele sale termice au fost atacate de Rusia pe 1 iunie, rezultând în „daune grave” echipamentelor.

„Acesta este al șaselea atac major asupra centralelor termice ale DTEK în două luni și jumătate”, a spus compania.

Italia nu vrea ca Ucraina să îi folosească armele împotriva Rusiei

Cu toate că mai multe țări NATO și-au oferit deja acordul ca Ucraina să folosească armele furnizate de acestea pentru a ataca Rusia, Italia nu dorește să se implice.

„Este un moment foarte delicat, nu trebuie să facem niciun pas greşit” şi trebuie să evităm „orice măsuri sau declaraţii impulsive”, a declarat ministrul de externe italian Antonio Tajani în timpul unei vizite la Rapallo (nord-vestul Italiei), potrivit agenţiilor de presă AGI şi ANSA.

„Nici Statele Unite nu au autorizat folosirea armelor lor fără discernământ, ci doar pentru a lovi o bază din care pleacă dronele. Şi ei sunt foarte atenţi”, a adăugat el.

Cu toate că nu este de acord cu acest pas, ministrul a precizat că Italia va furniza în continuare ajutoare militare Ucrainei. Acesta a dorit însă să sublinieze că „nu vom trimite nici măcar un singur soldat italian să lupte în Ucraina, pentru că nu suntem în război cu Rusia”.

Antonio Tajani, vicepreședintele PPE. Sursa foto: Belish | Dreamstime.com

Volodimir Zelenski nu ia în calcul un conflict înghețat între țara sa și Rusia

Volodimir Zelenski nu ia în calcul un conflict înghețat între țara sa și Rusia. Întrebat ce părere are despre posibilitatea înghețării războiului, o variantă propusă chiar de Rusia, președintele ucrainean a declarat că nu crede în această posibilitate:

„Va veni momentul când toate se vor dezgheța, dintr-un motiv sau altul. Ocupantul va găsi întotdeauna o scuză. Putin are nevoie de o pauză pentru a-și consolida poziția pe câmpul de luptă. Să înțeleagă unde greșește. Rușii au mai multe echipamente decât noi, dar au și un deficit: le lipsesc soldații cu experiență, obuzele de artilerie și rachetele”, afirmă Zelenski.

„Prin urmare, această pauză le va aduce beneficii lor, nu și nouă. Vor deveni mai puternici, iar după aceea, așa cum a fost cazul în Acordurile din Normandia, vor câștiga putere și poate vă vor da un ultimatum: Recunoașteți toate teritoriile deja ocupate, nu intra în NATO, uitați de Europa, integrare. Vor exista multe astfel de condiții”.

Președintele Ucrainei susține că „ajutorul SUA este lent” și a dezvăluit că „banii care au ajuns până acum nu sunt suficienți. Dacă ar fi venit suficient, am fi echipat brigăzile, nu ne-am fi retras forțele din Donbas și am fi putut răspunde cu forțe de rază lungă în regiunea Harkov”, a adăugat Zelenski.