În Rafah, viața de zi cu zi este apocaliptică, avertizează ONU. „Zgomotele şi mirosurile sunt oribile”
- Emanuel Nițulescu
- 1 iunie 2024, 17:00
De la începutul ofensivei israeliene asupra Rafah, la începutul lunii mai, viaţa în acest oraș și în anumite zone din sudul Fâşiei Gaza a devenit „apocaliptică", avertizează ONU. Organizația internațională spune că, pe de altă parte, situaţia din nord se îmbunătăţeşte, informează AFP.
Rafah este o experienţă tulburătoare şi oribilă
„Exodul la care asistăm de circa 20 de zile la Rafah este o experienţă tulburătoare şi oribilă pentru atât de mulţi oameni", a explicat într-o conferinţă de presă online, la revenirea sa dintr-o misiune în Fâşia Gaza, Matthew Hollingworth, directorul Programului Alimentar Mondial (PAM) pentru teritoriile palestiniene.
”Din 7 mai, când armata israeliană şi-a lansat ofensiva asupra oraşului Rafah, până pe 20 mai, niciun camion PAM nu a folosit punctele de trecere pentru a ajunge la Rafah din Egipt", a adăugat Hollingworth.
Hollingworth a mai precizat că PAM nu mai poate ajunge la depozitul său principal din sudul Fâșiei Gaza, deoarece acesta este într-o zonă evacuată.
„Am pierdut complet acest depozit, inclusiv stocurile de 2.700 de tone de alimente care au fost fie jefuite, fie distruse din cauza luptelor", a spus el.
În sudul Fâșiei situația este catastrofală
La acest moment, peste un milion de oameni fug din calea bombardamentelor şi a luptelor din Rafah. Ei s-au îndreptat în al-Mawasi, o zonă de coastă situată între Rafah şi Khan Younis. al-Mawasi a fost desemnată de armata israeliană drept „zonă umanitară",, persoanele strămutate fiind direcționate spre acest nou refugiu.
Din păcate, zona nu dispune de apă, mâncarea, combustibil, servicii de sănătate sau spaţiu pentru a săpa latrine, arată Matthew Hollingsworth.
Programul Alimentar Mondial hrăneşte în acest moment doar 27.000 de oameni, din cei un milion de refugiați, iar acest lucru, în mod evident, „nu este suficient".
În alte zone, precum centrul Fâşiei Gaza, PAM pune la dispoziția refugiaților aproximativ 400.000 de mese calde pe zi. Tot în centrul Fâşiei Gaza, PAM administrează şase brutării.
Directorul PAM a arătat că sunt și vești bune. În nordul Fâșiei, unde agenţiile ONU avertizau în martie că foametea este iminentă, aproximativ 12.000 de tone de ajutoare, în principal alimente, au ajuns la refugiați, de la 1 mai, urmare a deschiderii punctelor de trecere.
„S-a produs o schimbare în ceea ce priveşte disponibilitatea alimentelor", deşi există încă probleme majore în ceea ce priveşte asistenţa medicală, furnizarea de apă curată şi tratarea apelor uzate.