Ministra Justiției, declarații indecise despre Procuratura Anticorupție
- Iuliu Vlădescu
- 1 iunie 2024, 09:23
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, pare mulțumită, în linii mari, de activitatea șefei de la Procuratura Anticorupție, Veronica Dragalin.
Procuratura Anticorupție, rezultate puține, dar notabile
Ea a refuzat, însă, la emisiunea „Realitatea te privește” de la Realitatea.md, să acorde o notă pentru activitatea parchetului condus de Veronica Dragalin.
Ministra Justiției a mai spus că nu se poate nega că, în timpul mandatului acesteia, au fost înregistrate unele rezultate notabile, fiind finalizate cazuri de răsunet, precum cel al politicianului Ilan Șor, devenit între timp șeful facțiunii putiniste din Republica Moldova, sau cazul „Landromat”.
„Am fi dorit ca să avem mai multe rezultate, dar noi nu putem nega și faptul că au fost și sunt anumite rezultate. În primul rând, chiar raportul de activitate pe anul trecut al Procuraturii Anticorupție arată comparativ cu anii precedenți anumite rezultate ce țin de investigarea mai multor cazuri de rezonanță, cazuri de corupție înaltă”, a spus Veronica Mihailov-Moraru la „Realitatea te privește”.
Fugarii pot fi judecați în lipsă
„La fel, urmare a mai multor modificări și proiecte importante promovate și de Ministerul Justiției s-a permis ca acele dosare care erau „marinate” să spunem așa, a permis organului penal ca în privința fugarilor să fie transmise dosarele în judecată și astfel să poată fi examinată în absența lor”, a adăugat ministra Justiției de la Chișinău.
„Avem și dosare care s-au terminat cu sentințe. Este vorba de dosarul Șor, dosarul judecătorului de pe cauza Landromat, care a fost condamnat”, a mai punctat Veronica Mihailov-Moraru.
Procuratura Anticorupție, rol important în reforma Justiției
„Nu pot să dau note. Dar nu putem să spunem că nu sunt rezultate. Vedem că sunt depuse și eforturi”, a explicat ministra Justiției.
Declarațiile vin după ce, în urmă cu o săptămână, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a avut o întrevedere cu conducerea Procuraturii Anticorupție (PA), în care au fost discutate mai multe subiecte la zi privind progresele acțiunilor care intră și în competența PA pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene, conform raportului de extindere din noiembrie 2023, în contextul procesului de aderare la UE a Republicii Moldova.