O întâlnire ultra-secretă are loc la Madrid. Sunt prezente cele mai importante nume din IA

O întâlnire ultra-secretă are loc la Madrid. Sunt prezente cele mai importante nume din IA Sursa foto: Arhiva EVZ

Inteligența artificială (IA) va domina din nou discuțiile ce vor avea loc la reuniunea anuală secretă a Grupului Bilderberg, care a început joi la Madrid, Spania. CEO-ului și Microsoft AI li se vor alătura șefii Citigroup, Pfizer și Shell pentru discuții care acoperă segmente precum comerțul, finanțele și biologia. Întâlnirea Grupului Bilderberg este un eveniment învăluit în mister, cu discuții secrete ținute cu ușile închise și supuse regulilor Chatham House (nu sunt dezvăluite publicului identitatea și afilierea vorbitorilor), conform .

Vor fi prezenți cei mai importanți directori din IA

Directorii generali ai unor mari companii din domeniul inteligenței artificiale precum Google DeepMind, Microsoft AI, Anthropic și Mistral AI se regăsesc în elita liderilor de afaceri și politici care participă la o întâlnire secretă ce a început joi la Madrid, Spania. De altfel, subiectul privitor la inteligența artificială va domina din nou discuțiile de la reuniunea anuală Bilderberg, după ce, și anul trecut s-a aflat pe pe ordinea de zi a Grupului.

Șefilor din domeniul tehnologie li se vor alătura directori importanți din mediul de afaceri internațional precum CEO-ul , Jane Fraser, fostul CEO Google, Eric Schmidt, CEO-ul Pfizer Albert Bourla, CEO-ul , Wael Sawan și investitorul Peter Thiel pentru discuții ample care acoperă domenii precum comerțul, finanțele și biologia.

Secretarul adjunct al Trezoreriei americane, Wally Adeyemo, ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg se numără, de asemenea, printre personalitățile politice care vor participa la discuții geopolitice, inclusiv despre China și Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Discuții informale despre probleme majore

Un total de aproximativ 130 de participanți, inclusiv foști și actuali prim-miniștri, urmează să participe la cea de-a 70- a întâlnire privată anuală a Grupului Bilderberg, care anul acesta se desfășoară de joi, până duminică în capitala Spaniei.

Întâlnirea Grupului Bilderberg este un eveniment învăluit în mister, cu discuții secrete ținute cu ușile închise și supuse regulilor Chatham House, ceea ce înseamnă că identitatea și afilierea vorbitorilor nu trebuie dezvăluite sau raportate în mass-media.

Potrivit organizatorilor săi, caracterul închis al evenimentului urmărește să favorizeze „discuțiile informale despre probleme majore”. Cu toate acestea, acest secret a stârnit teorii ale conspirației similare celor formulate împotriva reuniunilor la nivel înalt, cum ar fi Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, criticii acuzând participanții că exercită o influență uriașă asupra societății.

IA va domina agenda anului 2024?

Subiectele cheie de discuție la întâlnirea din acest an au fost publicate de organizatorii săi joi, oferind o perspectivă asupra a ceea ce consideră că sunt cele mai presante probleme de pe agenda internațională: Starea IA, Siguranța IA, Schimbările din domeniul biologiei, Clima, Viitorul războiului, Peisajul geopolitic, Provocările economice cărora trebuie să le facă față Europa și SUA,

Peisajul politic al SUA, Ucraina și lumea, Orientul Mijlociu, China, Rusia.

Întâlnirea are loc în timp ce IA a suferit noi progrese rapide în ultimul an, odată cu lansarea mai multor modele mari de limbaj (LLM) care generează întrebări cu privire la implicațiile pentru confidențialitate, forța de muncă și societate în general.

În altă ordine de idei, războaiele din Orientul Mijlociu și Ucraina, precum și tensiunile tot mai mari dintre SUA și China, continuă să domine discuțiile internaționale.

Ce este Bilderberg?

Proteste împotriva Grupului Bilderberg

Proteste împotriva Grupului Bilderberg. Sursa: Arhiva EVZ

Reuniunea Bilderberg a fost înființată în 1954 pentru a „favoriza dialogul” între Europa și America de Nord.

Astăzi, aproximativ două treimi dintre participanți provin din Europa, iar restul din America de Nord, aproximativ un sfert vin din sfera politicii și guvernării, iar restul din alte domenii, potrivit unui comunicat de pe site-ul său.

Și, ca întotdeauna, discreția este cheia. Participanții iau parte ca persoane fizice, mai degrabă decât în vreo calitate oficială, și nicio agendă oficială detaliată nu este dezvăluită și nici discuțiile nu pot fi dezvăluite presei.

„Datorită naturii private a reuniunii, participanții se află aici mai degrabă ca persoane fizice decât în orice calitate oficială și, prin urmare, nu sunt legați de convențiile funcțiilor lor sau de pozițiile convenite în prealabil. Ca atare, ei își pot lua timp pentru a asculta, reflecta și aduna informații. Nu există nicio ordine de zi detaliată, nu sunt propuse rezoluții, nu sunt cerute voturi și nu sunt emise declarații de politică”, se arată într-un comunicat publicat joi de organizație.

Evenimentul este organizat de Fundația Bilderberg Meeting, care ea însăși este guvernată de un comitet de conducere rotativ și este finanțată printr-o varietate de mijloace. Nu se percepe taxă de participare la eveniment, deși participarea se face doar pe bază de invitație și se așteaptă ca participanții să își acopere propriile costuri de călătorie și cazare.

„Contribuțiile anuale ale membrilor Comitetului de Coordonare acoperă costurile anuale ale micului secretariat. Bugetul secretariatului este limitat la costurile de personal și administrative. Costurile de ospitalitate ale reuniunii anuale sunt responsabilitatea membrilor comitetului director al țării gazdă”, a adăugat un comunicat de pe site-ul său.