Un număr fără precedent de elevi vor avea nota 10 la BAC, din oficiu

Un număr fără precedent de elevi vor avea nota 10 la BAC, din oficiu Bacalaureat. Sursa foto: Arhiva EvZ

BAC 2024. La examenul de Bacalaureat ce se va desfășura în acest an, în Republica Moldova, va exista un număr record de elevi care vor primi din oficiu nota maximă. Decizia a fost luată și aprobată de membrii Comisiei Naționale de Examene.

Astfel, la sesiunea curentă vor exista 2594 de elevi care vor fi răsplătiți cu nota 10.

De calificativul maxim, din oficiu, se vor bucura, la limbile străine, candidații care au susținut, pe parcursul anilor de studii în învățământul general, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine.

Câți elevi din Republica Moldova primesc nota maximă la BAC, din oficiu. Decizia Comisiei Naționale

În anul 2024, de această facilitate beneficiază un număr-record de tineri, cel mai mare din ultimii zece ani. În sesiunea de bacalaureat 2023 – 2192 de candidați au luat nota maximă din oficiu, în sesiunea 2022 – 1596 candidați, în sesiunea 2021 – 1299, iar în sesiunea 2020 – 1349. În 2015, când a fost instituită această practică, 229 de elevi au avut nota „10” (zece) la proba de limbă străină din cadrul examenului de bacalaureat, în baza certificatelor ce atestă competențele lingvistice.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, începând cu sesiunea de bacalaureat 2024, nota „10” (zece), din oficiu, este acordată și candidaților care au susținut, pe parcursul claselor a X-a – a XII-a, examene ce au avut recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor specifice domeniului informaticii.

Pe de altă parte,, în cadrul ședinței Comisiei Naționale de Examene a fost aprobată lista voluntarilor care vor monitoriza desfășurarea examenelor naționale de absolvire a gimnaziului în 8 raioane ale țării. Desfășurarea corectă a examenului național de bacalaureat va fi monitorizată de 34 de delegați ai Comisiei Naționale de Examene, lista cărora a fost aprobată în cadrul ședinței respective, conform jurnaliștilor de la ziuadeazi.md.

În altă ordine de idei, un cont de donații pentru cei care vor să ajute la îmbunătățirea mediului de învățare pentru studenți va fi deschis pe platforma guvernamentală de servicii de plată electronică Mpay.

Cont de donații pentru ajutorul elevilor

Deschiderea acestui cont de donații este prevăzută în Planul Sectorial Anticorupție, elaborat și aprobat de Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova în aprilie.

Necesitatea unui astfel de mecanism este cauzată de situația actuală din instituțiile de învățământ, în care asociațiile și comitetele de părinți colectează fonduri, dar nu asigură transparența acestora. Experții spun că introducerea unui sistem de donații online ar putea reduce amploarea colectărilor neautorizate în școli și grădinițe.