Platformă de donații pentru învățământ

Platformă de donații pentru învățământ elevi /Sursa foto .Arhiva EVZ

Un cont de donații pentru cei care vor să ajute la îmbunătățirea mediului de învățare pentru studenți va fi deschis pe platforma guvernamentală de servicii de plată electronică Mpay.

Cont de donații pentru bunăstarea elevilor

Deschiderea acestui cont de donații este prevăzută în Planul Sectorial Anticorupție, elaborat și aprobat de Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova în aprilie.

Necesitatea unui astfel de mecanism este cauzată de situația actuală din instituțiile de învățământ, în care asociațiile și comitetele de părinți colectează fonduri, dar nu asigură transparența acestora. Experții spun că introducerea unui sistem de donații online ar putea reduce amploarea colectărilor neautorizate în școli și grădinițe.

Sistemul Mpay va fi disponibil și pentru donații

Planul Sectorial Anticorupție în domeniul educației pentru anul 2024, aprobat recent, cuprinde trei priorități pentru Ministerul Educației:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • reducerea dimensiunii colectărilor neautorizate în instituțiile de învățământ;
  • reducerea incidenței fraudelor academice în instituțiile de învățământ; alinierea codurilor etice din domeniul educației la standardele europene și creșterea nivelului de pregătire a personalului didactic în legătură cu promovarea educației anticorupție.

Ministerul Educației vrea să-i descurajeze pe părinți „să se angajeze în modalități ilegale de îmbunătățire a condițiilor educaționale ale elevilor, astfel încât aceștia oferă o alternativă - un sistem electronic de plată”, a declarat șefa Direcției Juridice și Resurse Umane din Ministerul Educației, Rodica Braguța, care a anunțat și o campanie de informare destinată elevilor, părinților și personalului didactic cu privire la introducerea unui nou mecanism de donație.

„Este foarte important ca procesul să devină transparent atât pentru instituția de învățământ care primește donații, cât și pentru cei care fac efectiv aceste contribuții. Donațiile nu ar trebui să afecteze în niciun fel performanțele școlare ale copilului”, a mai spus Rodica Braguța

Ce spun părinții

Președinta Asociației „Părinți Solidari”, Alla Revenco, spune că autoritățile trebuie prevină și să combată corupția din sistemul de învățământ în mod treptat, pentru că altfel există riscul ineficacității acestor plăți online.

„Prezența unor reglementări pentru sistemul de donații va crește transparența acestor resurse financiare, dar acest lucru se va întâmpla în etapa finală. Principala noastră preocupare este lipsa măsurilor eficiente care să vizeze combaterea fondurilor existente și aplicarea de sancțiuni împotriva acestora. În caz contrar, sistemul de donații prin Mpay se poate dovedi a fi o a treia metodă de extorcare în instituțiile de învățământ”, a spus Alla Revenco.