Armata israeliană își asumă uciderea unor civili palestinieni. Procurorii au deschis o anchetă

Armata israeliană își asumă uciderea unor civili palestinieni. Procurorii au deschis o anchetă Atac în Rafah Sursa foto: X

Armata israeliană (IDF) își asumă responsabilitatea pentru uciderea unor civili palestinieni, într-un raid aviatic. Forțele militare vizau mai mulți lideri ai organizației teroriste Hamas.

O anchetă a autorităților israeliene au confirmat incidentul sângeros, cu victime multiple, din oraşul Rafah. Procurorul şef al armatei israeliene a confirmat tragedia, descriind-o drept un incident foarte grav.

Armata israeliană a ucis civili palestinieni

O anchetă a autorităților israeliene a confirmat că mai mulți civili palestinieni au fost uciși într-un raid aerian, duminică, în Rafah. Armata israeliană și-a asumat responsabilitatea pentru un incident considerat drept foarte grav. Procurorul șef al IDF a anunțat că împrejurările în care au murit civilii palestinieni sunt fac subiectul unei anchete.

Civilii au fost uciși într-o operațiune împotriva comandanților grupării Hamas, într-o tabără de refugiați. În timpul acțiunii a fost declanșat un incendiu care a dus la moartea civililor. Conform unui bilanț, numărul morților din acest raid a ajuns la 45, dintre care peste jumătate sunt femei, copii sau vârstnici. De menționat că bilanțul aparține oficialilor palestinieni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Armata israeliană anunțase, anterior, că a ucis doi oficiali Hamas în Rafah. Forțele IDF i-au identificat pe cei doi ca fiind Yassin Rabia, comandantul Hamas în Iudeea și Samaria, și Khaled Nagar, un oficial de rang înalt în aripa Hamas pentru aceleași regiuni. Armata a precizat că atacul a avut loc asupra taberei de refugiaţi Tal al-Sultan din nord-vestul Rafah „pe baza unor informații precise”.

Atacul pune în pericol un eventual armistițiu

Armata israeliană a confirmat că loviturile sale au afectat și civili, precizând că operațiunea este în curs de revizuire. În acest context, al noilor lovituri ale IDF, Qatarul susţine eforturile pentru o încetare a focului în Gaza pot fi puse în pericol. Un acord de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor în Fâşia Gaza va fi mai greu de negociat.

Doi dintre principalii mediatori din discuţiile pentru o posibilă încetare a focului în Fâşia Gaza, Qatarul şi Egiptul, au condamnat continuarea atacurilor israeliene în Rafah.

La rândul lor, oficialii palestinieni au declarat că incendiile puternice au distrus corturile din tabăra de refugiați, unde s-a desfășurat atacul.

Armata israeliană a lovit în ciuda cererii CJI

Atacurile din Rafah au avut loc la două zile după ce Curtea Internaţională de Justiţie a ordonat Israelului să pună capăt ofensivei militare în Rafah. În orașul de la granița cu Egiptul s-au refugiat mai bine de un milion de locuitori din Gaza. Aceștia au căutat adăpost înainte ca armata israeliană să declanșeze noi operațiuni în acest oraș. Zeci de mii de oameni au rămas în zonă, în timp ce mulţi alţii au fugit.

Atacul aerian a fost declanșat la câteva ore după ce Hamas a lansat un tir de rachete din Gaza asupra orașului Tel Aviv. S-a întâmplat pentru prima dată în ultimele luni. Teroriștii au încercat să facă o demonstraţie de rezistenţă.

Aripa militară a Hamas a revendicat responsabilitatea pentru atac. Armata israeliană a declarat că opt proiectile au traversat Israelul. Parte dintre acestea au fost interceptate, iar lansatorul a fost distrus.