Viața la bloc. Ce poți face când asociația încalcă legea

Viața la bloc. Ce poți face când asociația încalcă legea Bloc / Sursa foto: Google Maps

Viața la bloc. Ce poți face când asociația încalcă legea, iar aturotiățile te ignoră. O femeie din Craiova a vrut să facă o sesizare la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), dar a fost ignorată. Aceasta a dorit să reclame faptul că reprezentanţii asociaţiei de proprietari afişează la avizierul blocului lista de plată cu numele şi prenumele locatarilor. Pe panoul de la interfon, de la intrarea în bloc, tronează lista cu numele, prenumele proprietarilor şi numărul fiecărui apartament.

Asociația de proprietari a încălcat legea, ANSPDCP a ignorat plângerea

„Față de cele de mai sus, vă recomandăm să vă adresați Asociației de proprietari, cu o cerere scrisă de exercitare a drepturilor recunoscute de RGPD (dreptul de opoziție și dreptul de ștergere) și în măsura în care nu primiți un răspuns în termenul legal de cel mult o lună sau sunteți nemulțumită de răspunsul primit, puteți să reveniți cu o plângere la autoritatea de supraveghere, la care să atașați corespondența purtată cu operatorul (în copie)”, i-au spus cei de la ANSPDCP.

bloc

Bloc. Sursa foto: arhiva EVZ

Proprietara se revoltă

Femeia a spus că Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal i-au zis să se descurce singură și că este inadmisibil așa ceva.

„Eu nu înţeleg, aceste norme sunt în vigoare de ani buni. Au fost elaborate şi nişte precizări special pentru asociaţiile de proprietari. Nimeni nu poate spune că nu cunoaşte acest lucru. Sunt asociaţii de proprietari care s-au conformat numai la noi, nu. Preşedintele este o persoană vârstnică, iar despre administrator……., dar cu toate acestea nu pot spune că nu le-a trecut măcar pe la ureche problema datelor cu caracter personal. Ei afişează întreţinerea ca în anii 80, cu nume , cu prenume. Nu ai cu cine să vorbeşti. Am sesizat ANSPDCP şi ei mă trimit în gura lupului. Cum vine asta? Dacă un hoţ îmi fură un bun, nu anunţ poliţia? Îmi rezolv eu singură problema cu el? ANSPDCP m-a trimis la plimbare.”, spune proprietara.

Ne puteți urmări și pe Google News
ANSPDCP

Sursa foto ANSPDCP

Ce a greșit asociația

Din anul 2018, de când a intrat în vigoare Regulamentul RDGP, proprietarii au aflat că există o autoritate la care sigur dacă te adresezi va lua măsuri. Cu toate astea, până la acest moment, implementarea regulilor impuse de RGDP este precară în cazul asociaţiilor de proprietari. Pe mulţi reprezentanţi ai proprietarilor nu-i interesează că şi asociaţia de proprietari este operator de date cu caracter personal şi că trebuie să se supună unor reguli de prelucrare a datelor şi să implementeze o procedură de protejare a datelor personale prelucrate, potrivit Gds.ro.