Rishi Sunak a anunțat alegeri legislative pe 4 iulie: Regele Charles și-a dat acordul

Rishi Sunak a anunțat alegeri legislative pe 4 iulie: Regele Charles și-a dat acordul Rishi Sunak. Sursa foyo: Administratia Prezidentiala

Pe 4 iulie, în Regatul Unit se vor organiza alegeri anticipate pentru Parlamentul Marii Britanii. Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, a anunțat acest lucru în timp ce vorbea în fața reședinței sale oficiale de la 10 Downing Street. Rishi Sunak a adăugat că alegerile vor avea loc în „cel mai periculos context global de la sfârșitul Războiului Rece”.

Regele a aprobat ideea de alegeri anticipate

„Acum este momentul ca Marea Britanie să-și aleagă viitorul – să decidă dacă vrem să construim pe fundația pe care am pus-o în ultimii ani sau să riscăm și să ne aflăm înapoi în punctul de început, fără un plan, fără claritate. Mai devreme astăzi, într-o conversație cu Majestatea Sa Regele [Charles al III-lea], am cerut ca Parlamentul să fie dizolvat. Regele a dat curs acestei cereri și vom avea alegeri generale pe 4 iulie”, a spus Sunak.

Premierul a făcut declarația în fața reședinței sale oficiale de la 10 Downing Street, pe o ploaie torenţială. În timpul discursului său, manifestanții adunați la porțile reședinței premierului au pus muzică tare, zgomotul acoperind în mare parte cuvintele politicianului.

Anterior, analiștii politici nu excludeau posibilitatea ca liderul Partidului Conservator de guvernământ, Sunak, să decidă să profite de moment pentru a organiza alegeri. Prin lege, acestea trebuiau să aibă loc înainte de ianuarie 2025.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe valul scăderii inflației

Potrivit ziarului The Times, decizia de a anunța datele alegerilor a fost influențată de publicarea miercuri a datelor despre inflație. Acestea au arătat că în aprilie Cabinetul de Miniștri a reușit să diminueze creșterile de preț la 2,3% în termeni anuali. Valoarea este semnificativ mai mică decât cea de 11,1%, înregistrată în octombrie 2022, când Sunak a preluat puterea și este aproape în conformitate cu ținta de 2% a Băncii Angliei.

Prim-ministrul a atras atenția asupra acestui punct în discursul său.

„Am venit în funcție [ca prim-ministru în octombrie 2022] în primul rând pentru a aduce stabilitatea economică, care este piatra de temelie a oricărui succes”, a spus Sunak, „Mulțumită sacrificiilor noastre colective și muncii britanicilor, am obținut două realizări importante pentru această stabilitate, arătând că orice este posibil atunci când lucrăm împreună.

În această dimineață s-a confirmat că inflația revine la normal, ceea ce înseamnă că presiunea prețurilor și ratele ipotecare vor scădea”, a subliniat premierul. El a recunoscut că nu toți rezidenții din Marea Britanie au cunoscut încă efectele creșterii economice, dar a adăugat că aceste statistici confirmă corectitudinea cursului guvernului.

Un alt motiv pentru decizia lui Sunak, citat de Sky News este că, în ciuda reducerii inflației, probabilitatea ca autoritatea de reglementare să reducă rata principală a ratei bancare în vară nu este atât de mare, deoarece creșterea prețurilor în aprilie a fost încă mai mare decât au prezis experții. În plus, subliniază postul TV, șansele ca guvernul să poată reduce taxele în toamnă nu sunt nici ele foarte mari. Anunțând alegeri în iulie, premierul ar putea încerca să folosească știrile pozitive (inflație mai scăzută) în beneficiul partidului său, sugerează postul TV, fără a permite factorilor negativi (ratele și impozitele mari) să provoace o iritare suplimentară în rândul alegătorilor.

„Decizie aventuroasă”

Comentatorul politic al Sky News, Sam Coates, a numit decizia lui Sunak „aventuroasă, îndrăzneață și neașteptată”. El a spus că alegerile de vară au fost anunțate într-un moment în care Partidul Conservator, aflat la guvernare, are 20 de puncte procentuale în sondajele de opinie în urma oponenților, iar mulți conservatori își exprimă în privat nemulțumirea față de actualul prim-ministru. În plus, Coates a remarcat că Sunak în prezent nu se poate lăuda că și-a îndeplinit o serie de promisiuni pe care le-a făcut, în primul rând pentru a combate migrația ilegală și pentru a reduce cozile la programări la medici.

Sondajele de opinie arată un avans de 21 de puncte procentuale pentru Partidul Laburist de opoziție față de conservatori. Potrivit Sky News, dacă s-ar organiza acum alegeri, laburiştii ar primi 44%, iar conservatorii 23,2% din voturi.

Cu toate acestea, având în vedere particularitățile sistemului electoral al Regatului Unit, acest lucru nu ar însemna neapărat că opoziția ar putea câștiga mai mult de jumătate din locurile din Camera Comunelor, cu 650 de locuri, camera inferioară a Parlamentului, ceea ce i-ar oferi în mod unic puterea de a forma un guvern. Această considerație, menționată pentru prima dată de experți în urma alegerilor locale de la începutul lunii mai, ar fi putut fi, de asemenea, în centrul deciziei Sunak de astăzi.

Despre alegeri anticipate

Alegeri anticipate stabilite în mijlocul verii sunt extrem de rare în istoria politică britanică. Ultima dată când au avut loc în această perioadă a anului a fost acum aproape 80 de ani. Alegerile parlamentare din 5 iulie 1945 s-au încheiat cu o înfrângere pentru Partidul Conservator și au dus la demisia liderului popular al partidului, Winston Churchill, care a condus guvernul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Biroul din Downing Street a fost ocupat de liderul laburist Clement Attlee, care a fost prim-ministru până în 1951, când a fost înlocuit de același Churchill.

Opoziția: alegerile anticipate „o șansă de a opri haosul”

Alegerile parlamentare din Marea Britanie vor fi o șansă de a schimba starea de lucruri în țară după 14 ani de guvernare a Partidului Conservator, a declarat liderul Partidului Laburist de opoziție, Keir Starmer, comentând decizia premierului Rishi Sunak de a programa un vot general pentru 4 iulie.

"Astăzi, prim-ministrul a convocat în sfârșit alegeri generale. Acesta este momentul pe care țara l-a așteptat. Puterea este din nou în mâinile voastre prin democrație. Aceasta este o șansă de a face diferența", a spus Starmer, al cărui discurs a fost difuzat pe Sky News.

Sursa foto. Wikimedia

El a spus că laburiștii sunt gata să „oprească haosul” care a fost creat de Partidul Conservator, referindu-se la cozi lungi pentru programările la doctor în toată țara, creșterea ratelor ipotecare, creșterea criminalității și inflația ridicată. „Dacă ei (conservatorii) vor avea ocazia să fie încă cinci ani la putere, vor putea continua toate acestea și nimic nu se va schimba”, a subliniat politicianul. Potrivit acestuia, viitoarea exprimare a voinței va fi o oportunitate pentru britanici de a-și „reface țara”.

Daily Telegraph, citând biroul lui Sunak, a relatat că legislativul actual va fi dizolvat oficial pe 30 mai, iar noii deputați vor începe lucrul pe 9 iulie. Ceremonia oficială de deschidere a parlamentului va avea loc pe 17 iulie.