Viața la bloc. Reguli noi pentru asociațiile de proprietari. Semnătura care devine obligatorie

Viața la bloc. Reguli noi pentru asociațiile de proprietari. Semnătura care devine obligatorie Asociație de proprietari. Sursa foto: EVZ

Începutul lunii iulie aduce noi reguli pentru asociațiile de proprietari, care vor fi impuse să adopte sistemul RO e-Factura. Această schimbare presupune necesitatea utilizării acestui sistem pentru descărcarea facturilor de la furnizori.

În plus, administratorii de bloc, în calitatea lor oficială, vor fi obligați să dețină semnătura electronică.

Asociațiile de proprietari, obligate să aibă semnătura electronică

Ionela Văcuță, expert contabil, a explicat că primul pas pentru o asociație este să obțină semnătura electronică și certificatul corespunzător.

Această procedură poate fi realizată la nivelul asociației, unde este desemnată o persoană împuternicită, de obicei administratorul sau firma de administrare, sau o persoană care deține atestatul necesar.

Ne puteți urmări și pe Google News

În situația unei societăți care administrează mai multe asociații, este recomandabil să se obțină o singură semnătură electronică.

Ulterior, aceasta se instalează pe un calculator și se accesează spațiul virtual și platforma e-Factura. Conform informațiilor furnizate, se selectează Codul Unic de Înregistrare (CUI) și se accesează spațiul virtual al fiecărei asociații.

e-Factura

E-factura. Sursa foto: Arhiva EVZ

Potrivit expertului contabil, costul cu semnătura electronică va fi suportat de asociațiile de proprietari, însă mai apoi aceste costuri sunt decontate de către asociație.

Care sunt pașii de urmat

După ce asociațiile de proprietari obțin semnătura electronică, acestea trebuie să își creeze spațiul virtual pe site-ul ANAF. Ulterior, se vor atașa următoarele documente:

  • împuternicirea de la asociația de proprietari,
  • certificatul persoanei care deține semnătura electronică
  • procesul verbal care atestă alegerea președintelui asociației de proprietari.

Persoana care deține dreptul de semnătură electronică trebuie să aibă și o adresă de e-mail legitimă. Prin intermediul acestei adrese, se va primi o notificare automată care confirmă accesul la spațiul virtual deținut.

Acesta va fi spațiul în care utilizatorul poate efectua toate operațiunile necesare, inclusiv încărcarea și descărcarea facturilor emise de furnizori, astfel încât să se asigure o gestiune eficientă și controlată a relațiilor cu furnizorii.

Factură

Factură. Sursa foto: Arhiva EvZ

„Când are facturi de emis le încarcă acolo şi tot aici descarcă facturile emise de furnizori. De exemplu, ENGIE a transmis asociaţiilor de proprietari că de la 1 iulie va emite doar facturi prin e-factura.

La acest moment CAO, Termo emit în paralel facturi, fizic, dar şi în e-factura. Mulţi se sperie, dar nu este greu”, a explicat Ionela Văcuţă noile regulie pentru asociațiile de proprietari, potrivit capital.ro.