Regiunea separatistă Transnistria duce o politică pregnant pro-Rusia și pro-Uniunea Euro-Asiatică, dar beneficiază din plin de relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.
Peste 80% din exporturile din Transnistria, către UE
Astfel, potrivit statisticilor făcute publice de Biroul politici de reintegrare, ponderea exporturilor din Transnistria către UE a atins 80,9%, în primul trimestru al anului 2024.
Importurile transnistrene din Uniunea Europeană au ajuns, în aceeași perioadă a acestui an, 56,3% din total, a mai arătat Biroul politici de reintegrare, într-un comunicat.
Instituția arată că beneficiile integrării europene sunt vizibile și pentru regiunea transnistreană, unde proiectele de dezvoltare finanțate de Uniunea Europeană sunt dedicate îmbunătățirii infrastructurii. De asemenea, din fondurile europene se desfășoară proiecte pentru creșterea accesului la educație și sănătate în Transnistria, precum și proiecte de extindere a oportunităților economice. Printre acestea se numără și facilitarea exporturilor și importurilor transnistrene din și către Uniunea Europeană.
Bani europeni pentru bunăstarea locuitorilor zona transnistreană
Dar, atrage atenția Biroul politici de reintegrare, fondurile UE sunt condiționate de respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale în Transnistria.
„Drumul Republicii Moldova către Uniunea Europeană demonstrează că integrarea europeană aduce cu sine nu doar un cadru politic și economic mai sigur, dar și un viitor mai prosper pentru toți cetățenii noștri, pe ambele maluri ale râului Nistru”, se mai arată în comunicatul Biroului politici de reintegrare.
Reamintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat cu ocazia zilei de 9 Mai, că autoritățile de la Chișinău fac eforturi serioase în vederea soluționării problemei transnistrene înainte de aderarea la Uniunea Europeană. Șefa statului ar vrea ca toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de zona în care locuiesc și de limba pe care o vorbesc, să beneficieze de integrarea europeană.
Maia Sandu a evidențiat și faptul că cetățenii din Transnistria beneficiază de Acordul de liber schimb cu UE, asemenea tuturor locuitorilor din Republica Moldova.
Liderii din Transnistria vor cu Rusia și CSI, deși câștigă bine de pe urma UE
Reamintim că, în ianuarie, liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a anunțat că are intenția de a dezvolta relații cu țările CSI și cu cele din Uniunea economică Euro-Asiatică.
Declarația lui a venit după ce oficialii din Republica Moldova au decis să denunțe acordurile încheiate cu CSI. Mai mult, Krasnoselski a declarat, pentru TASS, că retragerea Moldovei din aceste acorduri poate prejudicia Tiraspolul.