După aurăria de la Palatul Elysée, Macron l-a dus pe Xi în Pirinei pentru o escapadă „personală"

După aurăria de la Palatul Elysée, Macron l-a dus pe Xi în Pirinei pentru o escapadă „personală"Sursa foto: Captură video

După aurăria de la Palatul Elysée, Emmanuel Macron l-a dus marți pe Xi Jinping în Pirinei, în a doua zi a vizitei sale de stat, pentru o escapadă "personală" care ar trebui să permită un dialog mai direct asupra războiului din Ucraina sau a dezacordurilor comerciale.

  "Munții noștri francezi, (...) sper, vor continua să ne inspire", a lansat liric președintele francez luni, 7 mai, întâmpinându-și omologul chinez la Paris pentru prima dată din 2019. El a spus că se așteaptă, în Hautes-Pyrénées (sud-vest), la "discuții fructuoase și amicale" cu Xi Jinping, în a doua zi a vizitei sale de stat în Franța.

Cei doi lideri au fost așteptați la Col du Tourmalet, legendara urcare a cursei de ciclism Turul Franței, unde vremea este încă de iarnă.

Președintele Macron a cerut un "cadru de concurență loială", felicitându-se, la finalul discuțiilor, că a protejat coniacul francez de amenințarea taxelor vamale "provizorii" chinezești, scrie france24.com

Invitată să arate un front continental unit, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că Uniunea Europeană va lua "decizii ferme" pentru "a-și proteja economia", denunțând afluxul de vehicule electrice chinezești subvenționate masiv.

"Așa-zisa 'problemă a supracapacității Chinei;' nu există", a răspuns sec Xi Jinping.

 Xi Jinping, consens privind Ucraina

 În ceea ce privește Ucraina, a vrut să fie mai consensual, reafirmându-și dorința de a acţiona spre o soluție politică.

Liderul chinez a susținut un "armistiu olimpic" în timpul Jocurilor de la Paris din această vară, îndemnat și de Emmanuel Macron. Potrivit unei surse diplomatice franceze, acest armistițiu ar putea servi, în ceea ce privește Ucraina, la inițierea unui proces politic după mai bine de doi ani de conflict.

Însă Parisul, care insistă de un an ca Beijingul să pună presiune pe Rusia pentru a contribui la încheierea războiului, se vrea "lucid" cu privire la șansele limitate ale unui progres rapid. Mai ales că președintele chinez rămâne principalul aliat al omologului său rus, Vladimir Putin, pe care urmează să-l primească în curând.

Povestea foarte personală a lui Macron

Etapa din Pirinei ar putea, în concepţia delegației franceze, să încurajeze "un schimb de idei sincer și amical" pe aceste subiecte spinoase. Ideea este de a încălca protocolul impunător care însoțește cea mai mică deplasare a numărului unu chinez.

Acest colț de munte este "direct legat de povestea foarte personală" a lui Emmanuel Macron, explică anturajul lui. Cel care va sărbători marți 7 ani de la prima sa alegere a petrecut multe vacanțe în regiune alături de bunicii de care era foarte atașat.

Marți, Emmanuel Macron și Xi Jinping, însoțiți de soțiile lor, au luat prânzul în restaurantul montan al lui Eric Abadie, crescător și prieten al președintelui. Un fel de răspuns la ceremonia ceaiului pe care au împărtășit-o anul trecut la Canton, în reședința oficială în care locuise tatăl președintelui chinez, când era guvernator al provinciei Guangdong.

"Diplomația lui Emmanuel Macron s-a bazat întotdeauna, poate în exces, pe puterea de seducție", analizează Bertrand Badie, specialist în relații internaționale la Sciences Po. "Întotdeauna a avut ideea că relațiile sale personale ar putea răsturna structurile", adaugă el .

"Dar asta înseamnă să nu-l cunoști bine pe Xi Jinping, care nu este tocmai un mare sentimental", avertizează cercetătorul.

 Opoziţia a denunţat un "ton amical"

 Candidatul socialiștilor la alegerile europene din iunie, Raphaël Glucksmann, a denunțat "tonul amical" al acestei vizite oficiale. "Omul care îi deportează pe uiguri, care îi reprimă pe hongkonghezi și pe tibetani nu este prietenul nostru", a declarat el la RTL.

Adversarul său de dreapta François-Xavier Bellamy (Les Républicains, opoziție) a subliniat, de asemenea, pe LCI "amestecul" Beijingului și "strategia sa agresivă de a ne pune la pământ economia".

Capul de listă al macroniştilor, Valérie Hayer a apărat totuși dorința de a avea "un dialog direct și sincer pe toate subiectele" cu președintele chinez.

Bertrand Badie este de acord: cu China lui Xi Jinping, "trebuie făcută o muncă serioasă" pentru că nimeni, până acum, "nu a găsit cheia relațiilor euro-chineze". (Traducerea- Rador)