Rusia pune în pericol viețile a milioane de europeni

Rusia pune în pericol viețile a milioane de europeni Avion. Sursa foto: dreamstime.com

Rusia este acuzată că bruiază semnalele GPS ale avioanelor civile în zona Mării Baltice, punând astfel în pericol viețile pasagerilor, scrie Le Figaro.

Rusia, regim criminal și altfel decât prin război

Bruiajul semnalelor GPS provenit din Rusia a atins cote alarmante în Europa, marcând o escaladare fără precedent, a declarat luni, 29 aprilie, transportatorul aerian finlandez Finnair. De fapt, din decembrie 2023 Moscova desfășoară o formă de război electronic hibrid din enclava sa Kaliningrad, situată între Lituania și Polonia.

De asemenea, luni, Finnair a anunțat că a trebuit să devieze două dintre zborurile sale săptămâna trecută din cauza interferențelor GPS care au împiedicat apropierea de aeroportul Tartu din Estonia. Deși avioanele Finnair sunt echipate cu sisteme alternative de navigație, aceste incidente au forțat compania să suspende zborurile către Tartu până când se vor găsi soluții alternative.

Ministrul de Externe al Estoniei a denunțat "atacuri hibride rusești". "Rusia știe perfect că interferențele pe care le provoacă sunt foarte periculoase pentru aviația noastră și contravin convențiilor internaționale" pe care le-a semnat, a adăugat el.

Polonia, Suedia, Finlanda și Estonia, afectate de agresiunea regimului Putin

La mijlocul lunii ianuarie presa poloneză a raportat întreruperi fără precedent ale GPS-ului în nordul și estul țării, inclusiv în capitala Varșovia. Această situație a provocat îngrijorare și în Suedia, Finlanda și Estonia. Deși Rusia nu și-a confirmat implicarea în această ingerință, a menționat desfășurarea de exerciții la Kaliningrad cam în aceeaşi perioadă.

Potrivit serviciilor de informații rusești, de la jumătatea lunii ianuarie unitățile de război electronic ale Flotei Baltice au efectuat exerciții menite să protejeze instalațiile militare de atacuri cu drone inamice. Vehiculul de război electronic Borisoglebsk-2, în serviciul armatei ruse din 2015, e capabil să blocheze comunicațiile prin satelit și dispozitivele de radionavigație.

piloți, avion

Activarea acestui sistem de război electronic în Kaliningrad a avut repercusiuni asupra țărilor vecine, în special asupra traficului aerian. Ziarul britanic "The Sun" a scris că acest lucru a avut un impact asupra "sistemelor de navigație, care au devenit inutilizabile, ceea ce înseamnă că avioanele nu sunt sigure de ruta lor și că au dificultăți în a le indica celorlalți unde se află. Datele false au forțat avioanele şi să își schimbe traiectoria, și să efectueze manevre pentru a evita obstacole inexistente, situație descrisă drept extrem de periculoasă de surse din industrie citate de "The Sun".

Câte zboruri au fost afectate de bruiajul din Rusia

Potrivit cotidianului "Financial Times", zeci de mii de zboruri civile au fost întrerupte în ultimele luni din cauza acestor interferențe. Din septembrie 2023, "2.309 de zboruri Ryanair și 1.368 de avioane Wizz Air au înregistrat probleme de navigație prin satelit în regiunea baltică", precum și "82 de zboruri British Airways, șapte zboruri Jet2, patru zboruri EasyJet și șapte operate de TUI", dezvăluie cotidianul britanic menţionat. În fața acestei situații, Suedia a solicitat intervenția NATO.

Miniștrii de Externe ai Estoniei, Letoniei și Lituaniei, ţările baltice, au avertizat duminică, 28 aprilie, într-un interviu acordat cotidianului "Financial Times", că blocarea GPS-ului pusă pe seama Kremlinului crește riscul unui accident aerian, chiar dacă până acum nu a fost semnalat niciun incident letal ca urmare a acestor acțiuni ostile rusești.

În martie 2024 un avion care îl transporta pe Grant Schapps, secretarul britanic al Apărării, a fost afectat de o defecțiune a sistemului GPS deasupra Kaliningradului. Potrivit datelor de pe site-ul GPSJAM.org, citate de ziarul britanic "The Guardian", aproximativ 46.000 de zboruri din Marea Britanie au raportat defecțiuni ale sistemului lor GPS deasupra Mării Baltice începând cu luna august a anului trecut.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)