Șeful Moldovagaz: Nu se pot ieftini gazele naturale la 4 lei

Șeful Moldovagaz: Nu se pot ieftini gazele naturale la 4 lei gaze / Sursa foto: Arhiva EVZ

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, spune că nu este posibil, deocamdată, ca tariful la gazele naturale să fie redus la 4 lei pe metru cub, cum era anterior.

Cât de mult se pot ieftini gazele

Ceban a mai declarat că Moldovagaz așteaptă o decizie a Agenției Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) de reducere a tarifelor, după ce ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat că instituția pe care o conduce face tot posibilul pentru a reduce prețurile la gazele naturale furnizate consumatorilor.

Tariful care se propune acum pentru a fi aprobat este cea mai bună opțiune pentru consumatori, ținând cont de toate componentele care sunt incluse în calculul tarifului, a mai spus Vadim Ceban la Exclusiv TV. El a menționat că, anul acesta, Moldovagaz a cerut pentru a doua oară reducerea tarifelor.

Ceban a adăugat că nu exclude revizuirea tarifelor după recentul apel la ANRE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vadim Ceban: Noi am luat imediat măsuri

„Pentru Moldovagaz, tariful este stabilit ținând cont de prețurile medii la furnizarea gazelor naturale pe întregul an, și nu doar pe o lună. Dorința consumatorului de a primi un tarif mai mic este absolut firească, dar trebuie să ținem cont că iarna tarifele sunt mereu la aceleași niveluri ca și acum. Moldovagaz nu menține tarife mari.

Noi am fost întotdeauna cei care am luat imediat măsuri și am prezentat imediat recalculări care reflectau în mod evident situația reală. Un tarif de 4 lei pentru consumatorii casnici nu este un tarif real în acest moment”, a mai declarat Vadim Ceban.

Gazele s-au ieftinit puțin în Republica Moldova

Reamintim că, anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că intenţionează să demonstreze că deschiderea pieţei către mai mulţi participanţi va oferi un preţ mai bun la gazele naturale pentru consumatorii finali decât cel oferit de Gazprom.

„Ne dorim o piață liberalizată, o piață în care să participe mai mulți jucători, inclusiv internaționali, care să poată oferi un preț mai bun chiar și pentru Moldovagaz, care este supus unui tarif reglementat, inclusiv pentru consumatorii care rămân pe un tarif reglementat, decât prețul Gazprom.

Și nu avem o modalitate mai bună decât să liberalizăm piața pentru a oferi consumatorilor noștri un preț mai bun. Atât pentru cei care sunt pe un tarif reglementat, cât și pentru cei care au decis să intre pe piața liberă”, a declarat Victor Parlicov.

Prețul gazului în Republica Moldova a fost scăzut în luna februarie la 14,47 lei pe metru cub, cu TVA, iar începând de vineri, 3 mai, se va mai opera o reducere de 1,24 lei (fără TVA) pe metru cub.