Republica Moldova a scăpat de un mare pericol. Ajutorul pe care îl va acorda America

Republica Moldova a scăpat de un mare pericol. Ajutorul pe care îl va acorda America

O mișcare foarte importantă, venită să securizeze Republica Moldova din punct de vedere energetic. În Basarabia urmează construiască încă o linie electrică de înaltă tensiune. Este vorba de linia de 400kV Strășeni-Gutinaș. Ministerul Energiei și USAID au semnat Memorandumul de Înțelegere ce vizează finanțarea proiectului.

Victor Parlicov, ministrul Energiei, a vorbit despre importanța acestei linii noi de interconectare. Și a reliefat faptul că va asigura atât întreprinderilor, cât și cetățenilor un acces stabil și adecvat la energie.

Memorandumul de Înțelegere, semnat de către administratoarea adjunctă a USAID, Isobel Coleman, reprezintă un angajament ferm al Statelor Unite de a sprijini Republica Moldova în acest proiect crucial. Construirea liniei de tensiune înaltă Strășeni-Gutinaș face parte din programul #MoldovaConectată, inițiativă ce vizează consolidarea securității energetice și autonomiei Moldovei.

Ajutor important oferit de SUA pentru Republica Moldova

Această colaborare nu doar că va îmbunătăți stabilitatea rețelei electrice a Moldovei, dar va facilita și integrarea surselor de energie regenerabilă în sistemul național, contribuind la generarea de noi locuri de muncă și la creșterea economică sustenabilă.

Kent Longsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova, a subliniat că parteneriatul dintre Statele Unite și Moldova devine tot mai solid, iar semnarea acestui Memorandum de Înțelegere demonstrează angajamentul Statelor Unite de a sprijini securitatea energetică a Moldovei.

Cu finalizarea construcției estimată către finele anului 2029, acest proiect va deschide noi oportunități pentru Republica Moldova, consolidându-i poziția în relațiile comerciale regionale și facilitând integrarea sa în Uniunea Europeană, conform banii.md.

Proiect între România și Basarabia

O linie electrică aeriană de 400 kV va interconecta localitățile Bălți și Suceava. Aceasta are scopul de a crește securitatea energetică a Basarabiei și va fi construită cu suportul partenerilor externi. Proiectul de ratificare a acordului de împrumut dintre Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II” a fost examinat de membrii Comisiei economie, buget și finanțe și ai Comisiei politică externă și integrare europeană.

Acordul de împrumut stipulează contractarea unui credit în valoare de 30,8 milioane de euro, ceea ce constituie 40 % din valoarea totală a proiectului.

Împrumutul va fi acordat pentru o perioadă de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Încă 30,8 milioane de euro vor fi alocate de Banca Europeană de Investiții, în baza unei decizii de realocare din contul Acordului de împrumut contractat anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. De asemenea, Republica Moldova va beneficia de un grant de 15,4 milioane de euro, alocat de Uniunea Europeană prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.