Criza climatică răspândește o boală teribilă pe tot globul. Zone protejate ale lumii devin vulnerabile

Criza climatică răspândește o boală teribilă pe tot globul. Zone protejate ale lumii devin vulnerabileBoli periculoase transmise de țânțari se răspândesc în Europa. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Febra dengue și malaria au ajuns să se transmită pe tot globul, inclusiv în zone neafectate până acum de aceste boli. Printre acestea amintim nordul Europei, America, Asia și Australia.

Oamenii de ştiinţă cred că jumătate din populaţia lumii ar putea fi expusă riscului de a contracta astfel de boli

Peste jumătate din populaţia lumii ar putea fi expusă riscului de a contracta boli transmise de ţânţari. Cele mai cunoscute și periculoase dintre acestea sunt malaria şi febra dengue, potrivit oamenilor de știință, citați de DPA.

Focarele de boli transmise de ţânţari, asociate cu încălzirea globală, se vor extinde în următoarele decenii.

Spre exemplu, în Marea Britanie, numărul cazurilor de malarie importate anul trecut a depăşit pragul de 2.000 pentru prima dată în peste 20 de ani. Cifrele au fost publicate de Agenţia pentru Securitate Sanitară (UKHSA).

tantari, boli

OMS spune că numărul cazurilor de febră dengue a crescut de opt ori în ultimele două decenii

La nivel global, numărul cazurilor de febră dengue a crescut de opt ori în ultimele două decenii. Au fost înregistrate peste cinci milioane de cazuri în 2019.

În Europa, ţânţarii purtători de virus dengue au ajuns în 13 state începând cu anul 2000.

A fost observată o răspândire locală a bolii în Franţa, Italia şi Spania în 2023.

țânțari. boli

Populaţia cu risc de malarie şi febră dengue ar putea creşte cu încă 2,4 miliarde până în 2100

Dacă încălzirea globală va putea fi limitată la 1 grad Celsius peste valorile din epoca preindustrială, atunci numărul populației cu risc de malarie şi febră dengue ar putea creşte cu încă 2,4 miliarde până în 2100, comparativ cu perioada 1970-1999.

Oamenii de ştiinţă estimează însă că în cazul în care traiectoria actuală a emisiilor de carbon şi creşterea populaţiei vor continua, 4,7 miliarde de persoane ar putea fi afectate de febră dengue şi malarie până la sfârşitul secolului.

Țânțarul tigru asiatic (Aedes albopictus), poartă febra dengue. El s-a stabilit în 13 țări europene începând cu 2023. Printre acestea se numără Italia, Franța, Spania, Malta, Monaco, San Marino, Gibraltar, Liechtenstein, Elveția, Germania, Austria, Grecia și Portugalia.