Liderul talibanilor a ordonat mobilizarea militanților. Se pregătește o mare confruntare cu ISIS
- Antonia Hendrik
- 24 aprilie 2024, 18:11
Liderul talibanilor, Haibatullah Akhundzada, care controlează Afganistanul, a comandat formarea unei unități speciale pentru a lupta împotriva ISIS și a altor grupări. Liderul talibanilor, într-o scrisoare adresată comisiei militare a grupului, a ordonat mobilizarea militanților talibani șomeri în unitate.
Liderul talibanilor a ordonat mobilizarea militanților
Unitatea specială va fi dotată cu echipamente moderne și va desfășura operațiuni pe baza informațiilor de informații obținute de grup, se arată în raport. Ministerul Afacerilor Interne a făcut apel la autoritățile locale din Afganistan cu o cerere de a pregăti o listă a talibanilor șomeri. Liderii talibani sunt îngrijorați de militanții șomeri care se alătură ISIS și altor grupuri.
Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a făcut apel la reţinere în Orientul Mijlociu, luni, în timpul discuţiilor de la Washington, în contextul în care tensiunile dintre Iran şi Israel au crescut vertiginos după atacurile din weekend ale Teheranului, transmite Reuters, relatează News.ro.
„Încurajăm toate eforturile de stopare a extinderii zonei de conflict, în special ultima evoluţie”, a declarat Sudani la Casa Albă, la începutul unei întâlniri cu preşedintele Joe Biden.
Irakul este un aliat atât al Washingtonului, cât și al Teheranului
Întâlnirile au loc în timp ce Israelul, aliat al SUA, îşi cântăreşte răspunsul la atacul cu rachete şi drone al Iranului, Statele Unite şi Europa îndemnând la reţinere. Irakul este un aliat rar atât al Washingtonului, cât şi al Teheranului.
Spaţiul aerian irakian a fost o rută principală pentru atacul fără precedent al Iranului cu drone şi rachete balistice asupra Israelului, iar oficialii irakieni spun că Iranul i-a informat, precum şi alte ţări din regiune, înainte de atac.
Liderul talibanilor a ordonat mobilizarea militanților. Sursa foto: Arhiva EVZ
Sudani conduce o delegaţie care s-a întâlnit luni cu oficiali din Washington, inclusiv cu Biden şi cu secretarul apărării Lloyd Austin.
„În spiritul parteneriatului, opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune. Dar suntem de acord cu siguranţă cu privire la dreptul internaţional, la dreptul internaţional umanitar, la responsabilitatea de a proteja şi la dreptul războiului, şi respingem orice represiune împotriva civililor, în special a femeilor şi copiilor, şi încurajăm angajamentul privind respectarea normelor internaţionale şi a misiunilor diplomatice”, a mai declarat Sudani.
Liderul talibanilor va lupta împotriva ISIS
Joe Biden a declarat că Washingtonul s-a angajat faţă de securitatea Israelului şi faţă de încetarea luptelor din Gaza.
„Ne-am angajat să obţinem o încetare a focului care să-i aducă pe ostatici acasă şi să împiedicăm extinderea conflictului dincolo de ceea ce s-a întâmplat deja. Parteneriatul dintre Statele Unite şi Irak este esenţial”, a adăugat el, menţionând eforturile împotriva ISIS şi acordul strategic esenţial dintre cele două naţiuni.
Vicepremierul Muhammad Ali Tamim, care a co-prezidat o reuniune a Comitetului superior de coordonare SUA-Irak împreună cu secretarul de stat american Antony Blinken, a declarat că Irakul este preocupat de faptul că regiunea sa este „târâtă într-un război mai amplu care va ameninţa securitatea şi siguranţa internaţională”.
„Și, prin urmare, facem apel la toate părțile să se înfrâneze și să respecte regulile diplomatice și, de asemenea, legile internaționale”, a mai spus el.
Statele Unite au 2.500 de militari în Irak, sfătuind și asistând forțele locale pentru a preveni renașterea Statului Islamic, care în 2014 a ocupat mari părți din Irak și Siria înainte de a fi înfrânt, informează news.yahoo.com.