Reguli noi pentru românii care obțin venituri din chirii. Cum se stabilește impozitul

Reguli noi pentru românii care obțin venituri din chirii. Cum se stabilește impozitul Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii care obțin  venituri  chirii, indiferent e numărul contractelor pe care îl au,  ci nu îşi vor mai putea deduce eventuale cheltuieli pentru stabilirea veniturilor impozabile. În sarcina acestora, sunt stabilite noi obligații de plată, explicate de Agenția Națională de Administrare Fiscală(ANAF).

Reguli noi pentru românii care obțin venituri din chirii. Cum se stabilește impozitul

Imobiliare

Sursa foto: Arhiva EVZ

  • Persoane fizice care închiriază altor persoane fizice: venitul net se stabilește prin deducerea unei cote de 20% din venitul brut pentru cheltuieli, iar impozitul este de 10% aplicat pe venitul net.
  • Persoane fizice care închiriază persoanelor juridice: venitul brut include cheltuielile suportate de chiriaș și impozitul este reținut și declarat de plătitor.

La stabilirea obligațiilor de plată, contribuabilii datorează CASS, dacă veniturile anuale estimate sunt cel puțin egale cu șase salarii minime brute pe țară.

Impozit de 10% din veniturile care provin din chirii

Conform informațiilor transmise de ANAF, persoanele fizice care obţin venituri din chirii sunt taxate cu 10%, existând posibilitatea de a opta pentru deducerea unor cheltuieli la stabilirea impozitului, pe baza mențiunilor din contabilitate, după ce completau un registru fiscal.

În situația în care persoanele fizice care realizau venituri din chirii din derularea a peste cinci contracte de închiriere le încadrau fiscal în categoria veniturilor din activități independente, existând obligația de a ține contabilitate și de a întocmi registre fiscale, exista posibilitatea de a deduce anumite cheltuieli pentru stabilirea impozitului datorat.

În ceea ce privește contractele de locațiune, acestea  trebuie înregistrate fiscal la autoritățile competente în termen de 30 de zile de la semnarea sau modificarea acestora.

Cum se achită impozitele

CASS

Sursa foto: Arhiva EVZ

Impozitele și contribuțiile pot fi plătite prin card bancar, virament bancar sau mandat poștal. Venitul se declară în declarația unică de venit. Nedepunerea acestui document se sanționează cu sume cuprinse între 50 și 500 de lei, conform Codului Fiscal în vigoare.

Românii care au nevoie de asistență n depunerea declarațiilor fiscale, pot utiliza mijloacele eletronice de comunicare ale ANAF.