Piața imobiliară. Unde și de ce cresc vânzările. Ce se întâmplă cu prețurile
- Bianca Ion
- 11 aprilie 2024, 07:04
Piața imobiliară începe să își revină cu pași lenți, dar siguri la începutul acestui an. BNR a anunțat și ce se va întâmpla cu dobânzile în perioada imediat următoare.
Cresc vânzările pe piața imobiliară. Ce se întâmplă cu dobânzile
Românii încep să privească cu speranță către viitor, motiv pentru care tot mai mulți au optat pentru un credit pentru a-și achiziționa o locuință.
Conform datelor furnizate de Banca Națională a României, în primele două luni ale acestui an, cei care au investit într-o locuință au contractat împrumuturi în valoare de un miliard de lei, cifră care depășește nivelul din primul trimestru al anului 2023.
Există speranța că dobânzile vor cunoaște o tendință descendentă în perioada următoare. În plus, mulți s-au bazat pe creșterea ușoară a veniturilor, iar rata la bancă este uneori comparabilă cu chiria.
Piața imobiliară, afectată de războiul din Ucraina
Datorită conflictului și inflației, mulți au ezitat să acceseze împrumuturi pe termen lung în 2023. Totuși, nivelul de îngrijorare s-a diminuat în acest an.
Numai în primele două luni ale acestui an, cetățenii români au contractat împrumuturi de aproape 7 miliarde de lei de la bănci, cu peste 1,5 miliarde mai mult decât în primul trimestru al anului anterior.
Conform unui raport elaborat de o agenție imobiliară, valoarea medie a unui credit este de 66.000 de euro, iar la acest nivel, rata medie este de 400 de euro pe lună. Majoritatea celor care aplică pentru un credit își propun să ofere un avans mai mare de 15% și preferă să opteze pentru o dobândă fixă.
„În 2023 a fost aproape un blocaj în zona de creditare, din simplu motiv că dobânzile reale din piață erau la 7-8-9%. Băncile au observat acest blocaj, au venit cu niște promoții la perioada fixă din primii 3-5 ani, astfel încât au dus dobânzile în zona acceptabilă, suportabilă de către clienți. Vorbim de dobânzi sub 6%”, spune Dragoș Nichifor, broker credite.
În primele 3 luni ale acestui an au fost cumpărate cu 7.000 de locuințe mai multe ca în 2023
Conform aceluiași studiu, aproape 60% dintre cei care solicită un credit sunt bărbați, deși experții indică faptul că femeile sunt cele care în principal caută o locuință, însă nu sunt întotdeauna cele care semnează pentru credit.
În plus, cei mai mulți dintre românii care iau împrumuturi de la bancă se încadrează în categoria de vârstă 31-40 de ani, însă dorința tinerilor de a deveni proprietari s-a accentuat semnificativ.
Creșterea prețurilor chiriilor a fost un factor motivant pentru mulți să opteze pentru un credit ipotecar și să plătească o rată la bancă.
„Pe de-o parte vedem o stabilizare a nivelului dobânzilor, la un nivel la care cumpărătorii se simt deja în siguranță să apeleze la credite, pe de altă parte avem pe piață o cerere imobiliară care se cumulează de 2 ani de zile, așa că o parte dintre cumpărători nu mai pot să își amâne nevoia de achiziție și trec la acțiune”, declară Daniel Crainic, specialist în piața imobiliară.
În plus, creșterea veniturilor cu 14% în medie față de anul precedent i-a încurajat pe oameni să își achiziționeze o locuință.
„Începe să scadă inflația și oamenii se așteaptă ca în viitor condițiile de creditare să fie mai bune. Este un fel de optimism, așa că în România lucrurile stau mai bine. Eu nu prea sunt de acord cu ea, că probabil după anul acesta, din 2025 vom avea condiții foarte dificile cu o posibilă scădere economică, cu creșteri de taxe și atunci e posibil ca o parte dintre românii care acum s-au aruncat să își ia un credit ipotecar să constate că de fapt nu mai au bani suficienți”, susține și Dragoș Cabat, CFA, potrivit Pro TV.